Powered By Blogger

tisdag 27 september 2011

Game of thrones

Lite smårolig

Jag gillar tv-serien "Game Of Thrones".Det är den mest realistiska fantasy jag har sett i alla fall!

Det enda jag inte gillar så mycket är delen med "hästfolket". Den delen är inte lika bra som resten av serien, inte lika välskriven dialog och skådespelare. Och varför i helvete går den blonda brudens "machomake" Khal Drogo runt i ögonskugga, mascara och kajal?!!!!  Tycker han är skitfjantig, varför skulle en vildsint krigare som lever för att plundra och våldta sminka sig med kajal. (var har han sminkdosan som han pudrar näsan med?). Är han så fåfäng? Visserligen bör inte den manliga fåfängan förnekas. Är ju rätt mycket naturfolk i verkligheten som använt allt möjligt som "smink" (t ex sot, lera och olika växtektrakt) för att se "häftigare" eller mer skräckinkagande ut. Men Khal Drogo ser fan bara ut att vara påväg till närmaste gayklubb.  Dessutom köper jag inte hans romantiksnack om att hon är "månen och stjärnorna".
Fast den största anledningen till att jag stör mig så mycket på honom är att han  är en så jävla dålig skådespelare, de kunde fan hittat någon bättre. Men man kan väl inte vänta sig alltför mycket av en fd Baywatch-skådis. Det enda jag tycker är bra i denna del i serien är riddaren i exil (den blonda brudens odrägliga bror var också bra, men han tog ju hästfjollorna död på).

Men förrutom han som spelar Khal Drogo (som tack och lov dog i serien) så gillar jag denna tv-serie. I regel är det väldigt bra skådespelare i rollerna och den är både välgjord och välskriven.
När det gäller personporträtt är den oftast riktigt bra, ingen är helsidigt ond/god, alla har sina egna mål och ideér, vilket kan få dom att vara hänsynslösa eller godhjärtade p.g.a sin egen sits (d.v.s vad gagnar dem)?
De har verkligen lyckats få en att hata lille Joffrey (precis som de flesta Lannisters) och tycka om Eddard Stark (även hans fru är är väldigt bra och lyckas i alla fall vinna min sympati).

Dessutom är det skönt att slippa all jävla jobbig och fjantig girlpower som "Xena krigarprinsessan" och liknande med bombnedslag till lättklädda bimbobrudar som de bästa krigarna (brukar kännas som en regel att ha med numera några kvinnfolk i rustningar, tjejer som är hollywoodsmala och inte ens borde kunna orka hålla i svärden). De starka kvinnorna i serien (både goda och onda) som Fru Stark och drottningen känns mer realistiska som starka och handlingskraftiga kvinnor utan att bli löjliga och otrovärdiga.

Ser fram emot nästa säsong som kommer nästa år.

4 kommentarer:

  1. Lyssnar på ljudböckerna för tillfället, kan tillägga att serien har lyckats måla upp en ganska bra bild av hur karaktärerna förklaras i böckerna. Förutom Tyrian som ska vara ohyggligt mycket fulare (löjligt att ta den snyggaste dvärgskådespelaren som finns i alla agenturer på något sätt, kan även vara så att han är den duktigaste, vad vet jag)
    Arya stark ska även hon vara mycket fulare, men vem vill säga till en liten flicka att hon är tillräckligt ful för att vara med i en serie.
    Men Khal Drogo som du pratar om framstår verkligen som en ytlig fåfäng människa, alla hästmänniskor framstår som ytliga fåfänga människor i böckerna.
    Men i sin helhet så håller jag med, dom har verkligen lyckats med serien det har dom. Sen är det ju så att sex säljer och det vet ju alla.
    Det känns bra att för en gångs skull kunna säga att böckerna är bättre!

    SvaraRadera
  2. Dessutom är det lagomt med våld och blod utan att bli för romantiserat löjligt (som vilken vilken random serie som helst där den snygge hjälten lätt vinner över trettio motståndare och sedan får bruden) eller för mycket (som den där Spartacus-tvserien)


    Antar att Khal Drogo och hans gossar var den tidens läderbögar.

    SvaraRadera
  3. Det är något speciellt med konceptet, han blandar hej vilt med våld, romantik, fantasy och "thriller".
    Böckerna finns här på engelska i lägenheten om du vill låna.

    SvaraRadera
  4. Ska försöka få tag i de som har släppts på svenska då mina engelskakunskaper inte är de bästa men tack ändå :)

    SvaraRadera