Powered By Blogger

lördag 9 juni 2012

Filmtips: The Big Lebowski

"The Big Lebowski" är en amerikansk komedi från 1998 av bröderna Coen

Handling: Jeffrey "The Dude" Lebowski (Jeff Bridges) är en lat man som helst gör så lite som möjligt förrutom att röka gräs, dricka White Russians och spela bowling med sina vänner Walter (John Goodman) och Donny (Steve Buscemi).
En dag bryter sig två utpressare in i hans hus och kräver att få de pengar som bowskis fru Bunny har lånat. De misshandlar The Dude och en av dem urinerar på hans älskade matte innan de sticker. Problemet är bara det att The Dude inte har någon fru, utan utpressarna förväxlade The Dude med en gammal rullstolsbunden miljonär som också heter Jeffrrey Lebowski  och har smeknanmet "The Big Lebowski". The Dude går hem till The Big Lebowski för att begära ersättning för sin matta vilket den senare vägrar. The Dude snor då en matta från hans lyxhem som han tar med sig hem.
Några dagar blir The Dude kontaktad av The Big Lebowski som berättar att hans mycket yngre fru Bunny har blivit kidnappad och ber The Dude att agera kurir och ge en väska med  lösensumman till kidnapparna. The Dude lyckas dock slarva bort pengarna och blir inblandad i en jakt på de försvunna pengara och Bunny tillsammans med tyska nihilister, excentriska konstnärer, porrfilmare och en mystisk man i en VW-bubbla.

I andra roller syns bla  David Huddleston som The Big Lebowski,  Julianne Moore som hans feministiska konstnär till dotter och Tara Reid som hans mycket yngre fru. Philip Seymour Hoffman spelar Lebowskis rövslickande betjänt och Peter Stormare, Torsten Voges och Flea (basist i Red Hot Chili Peppers) spelar tyska nihilister varav den första även sysslar med porrfilm,

Vad kan man mer säga om denna film? Se den!!!!
Den är i alla fall en av mina absoluta favoritfilmer.


Trailer:

En annan trailer:

1 kommentar: