Powered By Blogger

söndag 1 maj 2016

1 maj, om 13 dagar är det 85 år sedan Ådalshändelserna


Nu på första maj vill jag att ni alla ska minnas Ådalen 31.


Fabriksägarna valde att nästan halvera lönerna samtidigt som de höjde hyrorna och vedpriserna. Strejken var ett faktum och när strejkbrytare anlitades, bl a studenter och professionella strejkbrytare samlades tusentals människor i ett stormöte och gick så i en demonstration i Ådalen 1931. Där sköts fem personer ihjäl och fem sårades av militär som stod under polismans befäl, av de döda var fyra demonstranter samt en 20-årig kvinna som inte var med i demonstrationståget utan stod på en gård som åskådare när hon blev träffad av en rikoschett.
En trumpetare som hette Tord Andersson i arbetarnas musikkår blåste signalen "Eld upphör" och fick med det militären att sluta skjuta. Andersson delgavs senare misstanke om brott för att "otillbörligen ha tagit kommandot över militär trupp", men åtalet lades ner innan rättegångsdatumet.
Kapten Mesterton (som beordrade militären att öppna eld mot demonstrationståget) dömdes efter dessa händelser av krigsrätten i Sollefteå till åtta dagars arrest utan bevakning, men frikändes senare av krigshovrätten. Strejkledarna Axel Nordström och Helmer Sjödin fick sammanlagt 3 år och 2 månaders straffarbete. 2 protestskribenter (Olsson & Nilsson) fick 360 dagars fängelse. Sammanlagt fick militären 21 dagars rumsarrest utan bevakning medan demonstranterna fick 3430 dagars straffarbete och fängelse. Tänk på vilka som sköt vilka.

Händelserna i Ådalen 1931 lade grunden till vår arbetsrätt, till OB-ersättningen, övertidsersättning, sjukledighet, medbestämmanderätt, lag om anställningsskydd och många andra rättigheter som vi ser som en skyldighet idag men som facken kämpar för att upprätthålla varje avtalsrörelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar