Powered By Blogger

torsdag 5 april 2012

Filmtips (Finding Neverland)

"Finding Neverland" är en dramafilm från 2004 .
Johnny Depp har huvudrollen som J.M. Barrie,
mannen som skrev pjäsen "Peter Pan".
Handling: Pjäsförfattaren J.M. Barries senaste pjäs blev ett fiasko. Han går till en park med sin hund Pothos för att få inspiration till en ny pjäs. Där träffar han fyra pojkar och deras mamma, änkan Sylvia Llewelyn Davies (spelad av Kate Winslet). Han börjar underhålla dem med sina berättelser och de utvecklar en speciell vänskap. Snart börjar J.M. Barrie att följa med pojkarna hem för att leka med dem och bjuder även ut de till sitt lantställe vilket inte gillas av hans fru. Pojkarna ger honom inspiration till att skriva om Peter Pan, Kapten Krok och landet Ingenstans (Neverland).

Enligt mig är detta Johnny Depps absolut bästa rollgestalting någonsin på film (föredrar honom när han är lite lågmäld och inte spelar över). Kate Winslet är som alltid bra och dessutom är även Dustin Hoffman med vilket alltid är ett plus. En väldigt fin film!

Trailer:


Kuriosa:
Filmen bygger på sanna händelser men mycket är ändrat. J.M. Barrie blev de unga bröderna Llewelyn Davies lekkamrat och väldigt nära vän med deras mamma Sylvia, men i det verkliga livet så var hon inte änka när de blev vänner utan ännu gift med Arthur Llewelyn Davies. Barrie och Sylvia träffades för första gången på en middagsfest 1898 och hon fick då reda på att han redan blivit vän med hennes tre äldsta söner under deras dagliga vistelser en park (Kensington Garden). Barnens barnflicka brukade nämligen ta med barnen dit och där träffade de Barrie som var där med sin hund. Han började berätta sagor och leka med dem. Sylvia och Barrie blev sedan väldigt nära vänner. Han började spendera mycket tid i deras hem och familjen brukade följa med honom och hans fru på semester.
Sylvias make Arthur dog 1907 av cancer i käken och Barrie hjälpte de då finansiellt och blev en fadersfigur för barnen och de stöttade honom när han senare skilde sig från sin fru. Sylvia blev sedan sjuk och dog 1910 av bröstcancer. Hon skrev innan hon dog att hon ville att hennes mamma, hennes bror och Barrie skulle bli barnens förmyndare. Barrie ska ha sagt till pojkarna efter hennes död att de hade förlovat sig, men de trodde honom inte.

I filmen är de bara fyra bröder medan de i verkligheten var fem: George (1893–1915), Jack (1894–1959), Peter (1897–1960), Michael (1900–1921) och Nicholas (1903–1980).  Den yngsta brodern Nicholas är inte med i filmen då han inte var född när Barrie och familljen Llewelyn Davies först träffades.
George deltog i första världskriget där han stupade 1915.
Michael drunknade 1921 tillsammans med en vän som hette Rubert Buxton (deras kroppar hittades fortfarande omslingrade kring varandra). Det är osäkert om det var en drunkningolycka där Rubert hade försökt rädda Michael eller om det var en självmordspakt (det påstods bl a att de två hade ett kärleksförhållande, men det vet ingen säkert).
Peter (som gav namn till Peter Pan) hatade i vuxen ålder att förknippas med Peter Pan, blev svårt alkoholiserad och begick självmord när han var 63 år 1960 genom att kasta sig framför ett tåg.

1 kommentar:

  1. Väldigt bra film

    Du är sannerligen väldigt väl påläst. Hade ingen aning om denna fakta, så tack för historie/litteraturlektionen :)

    SvaraRadera