Powered By Blogger

onsdag 24 oktober 2018

Fira vad ni vill, men ge fan i att kritisera andras firanden

Nästa vecka är det 31 oktober vilket betyder Halloween.

Jag jobbar på ett grundskolas fritidshem och vi har varje onsdag under den senaste månaden haft temadag där vi har jobbat med Halloween på olika sätt. Vi har då bl a arbetat med att göra pumpor i papier-maché, fladdermöss, spöklika skyltar, bokmärken (som ser ut som vampyrer, zombies etcetera) vilket vi förra veckan gjorde en stor utställning av som alla föräldrar och elever kunde se på skolan. Vi har även pratat om varför man firar Halloween och var det kommer ifrån, om Irland och den keltiska högtiden Samhain, varför pumpor används, skillnaden på Halloween och Alla helgons dag och om svältåren på 1800-talet då folk emigerade till USA etcetera.
Nästa vecka kommer jag och de fritidsbarn som har fritids på höstlovet ha halloweenfest. Jag ser gärna mer vampyrer, häxor, zombies och spöken (eller vad man nu vill klä ut sig till). Det ger även tillfälle att läsa gamla spöksagor och berätta om gamla mytologiska övernaturliga väsen (allt från Näcken, Loch Ness-odjuret, Den flygande holländaren etcetera).
Det skapar förståelse för hur traditioner och kulturer förändras och sprids i mötet mellan människor.

Men när det kommer till Halloween är inte alla lika förtjusta. En del är helt emot och hävdar att det bara är en kommersiell högtid för att affärer att tjäna pengar. Som om inte affärer tjänar stora pengar på jul, alla hjärtans dag och påsk.
En del hävdar argt att det inte är en svensk högtid. Fast det var ju inte jul och påsk heller en gång i tiden.
En del är arga för att de tycker det krockar med Alla helgons dag, men det kan de i så fall ta upp med katolska kyrkan och med påve Gregorius III som på 700-talet i sin iver att stoppa hedniska högtider flyttade alla helgons dag från maj till 1 november.
En del upprörs över att barn klär ut sig till vampyrer, häxor, zombies och annat otäckt. Men jag undrar om de upprörs lika mycket över att barn klär ut sig till påskkärringar på påsken, alltså till häxor som ska flyga till Blåkulla för att festa med djävulen. Jag tror inte det.

En del skriker om att de faktiskt bara vill skydda sina barn. Skydda sina barn från vad? Vill de lika konsekvent "skydda" sina barn ifrån att klä ut sig till påskkärringar på skärtorsdag eller att höra om Jesus korsfästelse? I don´t think so. 
Men det är tydligen jobbigt att få jobbiga frågor så då är det tydligen bäst att fördömma och lägga locket på.
Fast är det sina barn eller sig själv man de egentligen vill skydda? Jag tror på det senare. Det är som när Joakim Lamotte för några år sedan fick frågor av sin dotter efter att de hade sett kortfilmen "Alfons och Milla", tyckte det var jobbigt varpå han gick fucking bananas och skrek om sexism på grund av sin upprördhet över att han hade varit tvungen att engagera sig i sitt barn.
Jag kom att tänka på när jag gick i grundskolan på 1990-talet och en del kristna lärare på min skola ville förbjuda elever på att lyssna på en massa olika hårdrocksband. De anklagade banden på väldigt lösa grunder för att vara djävulsdyrkare, kvinnohatare, pedofiler, nazister och en massa annat (en kristen lärarinna hävdade bl a bestämt att Metallica hade lik på scenen). De försökte inte skydda oss barn, de försökte enbart skydda sig själva varpå de fördömde allt de inte gillade. Vi lyssnade på musiken ändå och njöt av den då vi tyckte att lärarna var dåligt pålästa, var fördomsfulla och hade moralpanik.

Alla argument som är i stil med med ”hur ska jag kunna förklara för mina barn att...” är tamigfan det lataste som finns. Det är din unge, prata med den. Så. Om du inte KAN förklara så bör du jobba på din verbala förmåga. Om man slänger ur sig sådant som argument så borde man nog istället börja fundera på om man skulle skitit i att bli förälder, alternativt låsa in sin unge i en madrasserad cell så de inte kan få några intryck av omvärlden.
Nej, ni vill inte skydda era barn! Ni vill enbart skydda er själva från obekväma frågor. Som om folk inte mår dåligt oavsett. Folk mår lika dåligt oavsett gamla eller nya högtider, oavsett om det är halloweenpumpor, lucia, valentinekort eller påskris.

Och återigen. Jag har då aldrig varit med om att föräldrar vill stoppa lucia, påsk, jul etcera. När kritikerr förfasas och vill stoppa halloween är det inget annat än förklädd kritik från folk som är emot för att det är nytt i Sverige till skillnad från andra högider. De vill ha det som "det alltid har varit" och blundar för att traditioner ändras hela tiden.

Folk kan fira vad de vill eller strunta i det, men om man öppet väljer att kritisera andras högtider (oavsett hur nya eller gamla de är) får man ta att man kan bli ifrågasatt.
Alla traditioner har någon gång varit nya. Alla traditioner ändrar sig hela tiden.

1 kommentar:

  1. Jag gillar verkligen att vi återtar en hednisk högtid från kyrkans variant.

    Sen är det ju alltid dystert med kommersen som medföljer, men den finns ju året runt och ingen tid är väl värre än december, då julhandeln verkar balla ur i nya rekord för varje år som går,

    SvaraRadera