Powered By Blogger

lördag 5 maj 2012

Dumma dumma extremt dumma rasist-tvspel

Läste precis denna i Aftonbladet då jag trodde att jag skulle läsa en recension av ett tv-spel. Tänk så fel jag hade!
Är det rasistiskt och stereotypiskt att visa en svart man som svär eller är arg, undrar om jag ska bli upprörd över alla liknande spel med vita (eller asiatiska) huvudkaraktärer.
Hm, undrar vad Kitimbwa Sabuni och hans Afrosvenskarnas riskförbund tycker om detta spel, antar att han kommer kräva spelets skapares avgång.


Det var bättre förr! På min tid spelade vi Super Mario, ett spel om en fet pastaälskande italienare, eller kung fu/kampsportspel med sparkande asiater. Icke rasistiskt eller stereotypiskt!

3 kommentarer:

  1. Vill inte spräcka din bubbla, men skribenten sade aldrig att det var rasistisk. Vidare så ärfet pastaälskande italienare, eller kung fu/kampsportspel med sparkande asiater faktiskt stereotyper. Jag råder dig att söka betydelsen eller defintion av en stereotyp. tror nämligen du inte vet det. Skulle därmed ta bort etikettern idioti. Kan bli lite pinsamt för dig.

    http://www.ne.se/sok;jsessionid=867d3684caa4eefa6170c83918b7?q=stereotyp

    http://en.wikipedia.org/wiki/Stereotype#Effects.2C_accuracy.2C_terminology

    http://www.stereotyper.se/

    SvaraRadera
  2. Stör mig som fan på korkade recensenter som i sina recensioner inte nämner ett skit om spelets grafik, spelmekanik (eller något som kan ge en uppfattning om hur spelet är) utan istället fyller halva recensionen med "moraliska fel".
    Hört folk som gnällt över att detta spel är kränkande för färgade, bl a bland en del av kommentarerna på recensionen ifråga. Har då aldrig sett det som typiskt för just svarta människor att vara fula i mun, vara arga eller väldigt brutala (inte mer än folk med andra etniciteter).

    Varför måste du förresten påpeka att Mario eller Kung Fu-spel är stereotypiska? Om du inte fattade ironin i den delen i detta blogginlägg så kan jag inte hjälpa dig, för i så fall är du dummare än tåget.

    SvaraRadera
  3. Jag delar din åsikt krig själva recensionen, den var under all krtitik. Men dagens spel existerar inte i vakuum och beroende på genre så är moral mer eller mindre viktigt. Debatte kring HBT karaltärer i Mass Effect tex

    Väldigt få om ens några kommentar i fältet gnäller över att det kan vara kränkande för svarta så, tvärtom har folk sagt saqker åt ditt håll. Sen att du inte ser det som typiskt att svarat gramställs som fula i mun, brutala eller arga (mer än andra raser/grupper) betyder inte att det är så utan du kan vara hel aningslös. Faktum är att svrata mer ändra framställs så, detta är utan tvekan. Det är en väldigt vanlig stereotyp/bild och anses i många läger vara en sanning.

    "Ironin" är irrelevant. En stereotyp är en stereotyp oavsett vilken grupp det syftar på. En stereotyp av asiater eller italienare är inte mer ok än en om svarta amerikaner. Dock så invänder sällan folk mot "positiva" stereotyper, dock finns t ex asiater och européer som ogillar kampsports stereotypen (intressant nog av olika skäl).

    SvaraRadera