Powered By Blogger

onsdag 21 november 2012

Torka tårar hur ni vill, med eller utan handskar


Jag läste idag en riktigt usel skitartikel full av skitsnack skriven av Sara Edenheim (fil doktor i historia samt författare). I sin artikel kastar hon skit på Jonas Gardell och på hans bok (de andra två har inte kommit ut än) och tv-serie "Torka aldrig tårar utan handskar".
Hon är bl a sur för att hon tycker att han utesluter lesbiska och svarta heterosexuella kvinnor. Hela texten skriker "Vi kräver också att bli kränkta".

Sara Edenheim vill att vi ska sluta dela in mänskligheten i kvinnor och män och istället hitta nya sätt att beskriva människor på. Men ändå framstår hon för mig som så förblindad av kön att hela meningen med Gardells bok går henne förbi.
Edenheim verkar inte ha förstått att Gardell har utgått från sina egna erfarenheter och upplevelser. Det betyder ju inte att vi inte har plats för även andras berättelser, till exempel om svarta heterosexuella kvinnor. Och vore det inte bättre om någon som kanske har personliga erfarenheter av att vara svart heterosexuell kvinna skriver den boken istället för en medelålders vit homosexuell man? Varje persons historia kan inte täcka allas histora. Jonas Gardell valde att berätta sin och sina vänners historia, men det är inte Gardells enskilda ansvar att berätta alla andras historia (han berättar sin egen)

På vilket sätt förringas afrikanska kvinnor av att Gardell skriver om en mörk del i svensk nutidshistoria?
Än idag får inte homosexuella män ge blod på grund av detta. Men det finns inte något förbud mot att homosexuella kvinnor inte får ge blod. Uppenbarligen var detta någonting som påverkade män mest och det blir då bara larvigt och tramsigt om man ska göra någon typ av könsrättvisa och ta med kvinnor när det faktiskt inte var kvinnor den här sjukdomen spreds inom.


Utöver detta måste jag även påpeka den bisarra humorn i att Edenheim verkar tycka att lesbiska kvinnor diskriminerades då de inte tvingades bära de märken som bögar var tvingade till för att kunna särskilja dem från de andra diskriminerade och hårt påtryckta människorna i Tyskland och omnejd under perioden som nazisterna levde rövare. Diskriminerande av att de inte blev diskriminerade?

Vad är det som egentligen hindrar Sara Edenheim att skriva "en annan historia" då? Kör igång Sara  istället för att gnälla på att Gardell har berättat sin historia.
Jag får nästan lite lust att läsa hennes böcker enbart för att sedan skriva en ilsken artikel i DN där jag skäller på henne för att att hon inte har skrivit om något helt annat. Men jag låter nog bli. Tänker istället återigen se på tv-serien "Torka aldrig tårar utan handskar" i väntan på att resterande böcker i trilogin ska komma ut.

Det verkar som att vissa personer blir kränkta av allt. Och om de inte blir kränkta är de kränkta över att inte bli kränkta. En vit person som är Fil dr i historia och är boendes i Sverige blir förmodligen mindre kränkt än 99,99% av världens befolkning

2 kommentarer:

  1. Men om Sara Edenheim kritiserar Gardell för att glömma andra utsatta grupper kan man ju undra varför hon likadant själv? Hon nämner inte barnen som smittas, inte de heterosexuella männen, inte de homosexuella männen, eller queer- och transpersoner.

    Dubbelmoral från en kvinnosakskvinna

    SvaraRadera