Powered By Blogger

fredag 13 september 2013

Så här korkad får man faktiskt inte vara utan att omyndigförklaras

Jag blir så jävla trött och arg på okunniga människor som
Malin Wollin. Folk som påstår att om lärare och pedagoger
hade gjort sitt jobb så hade det inte behövts läxor! Jisses!!!
 
Alla som har mage att gnälla på detta sätt och anser att de som föräldrar inte ska behöva ta del i sina egna barns skolgång är varmt välkomna att vikariera som lärare ett läsår. Sedan kan de återkomma om de fortfarande efter det anser att lärare inte jobbar. Lärare har, som normalt begåvade människor redan vet, 45 timmars arbetsvecka. De jobbar oftast på även på helgerna med att rätta prov och planera. Föräldrar ringer på kvällarna efter skoltid eller innan de har börjat på mornarna. De ställer upp på att åka på klassresor med barnen, offrar tid som de kunde ha varit med sina egna familjer, de stannar kvar efter arbetstid och pratar med ledsna barn som kanske har det jobbigt hemma etc etc.  Loven är inarbetad tid.
Att lärare inte gör sina jobb är en förolämpning mot alla som sliter hårt för att ge andras barn en utbildning, våga fan inte påstå något annat!

Malin har visserligen rätt i att avdrag för läxhjälp är skit men i resten har hon fel. Inte ta med sig jobbet hem? Ren oansvarig lyx. Semester? Visst, om man jobbat undan så att funktionen på ens jobb inte störs. Folk som häver ur sig "Vi föräldrar har så mycket annat, vi ska inte behöva vara pedagoger" borde inse att lärare också har mycket att göra. Ni anar inte hur många föräldrar som tycker att lärare har ansvar för allt deras ungar ställer till med. Jag tolkar det som att det är för mycket begärt att en förälder sitter ned en stund varje dag med sitt barn och hjälper det med skolarbetet. Att det är jobbigt att ta ansvar. Tragiskt i så fall. Och vadå "föräldrar vill inte ta med jobbet hem"? Hur många barn går i skolan till fem på dagarna? De flesta slutar före tre. Dessutom finns det redan läxhjälp eller bonuslektioner på många skolor i dag.
Hur kan förresten Malin ens kalla sig akademiker om hon inte ens kan förklara simpla bråk?
"Jag är inte utbildad pedagog och vet inte hur man gör"
Herregud, det är väll inte så svårt att plocka fram 25 tändstickor/tandpetare eller något annat som dottern kan dela upp i fem högar.

Att försöka hjälpa sina barn med läxor är en del av att vara förälder. Sedan när har läxor inte varit en del av att gå i skolan och varför ska man plötsligt nu börja tycka att läxor bara finns för att skolan inte gör sina uppgifter? Så jävla korkat. Om man inte kan ta sitt ansvar som förälder så bör man inte skaffa barn, läxor är bara en liten del av föräldraansvaret.. Hur tror de människor gjorde innan Rut fanns? Då hjälpte man barnen själv eller så gjorde man läxor ihop med kompisar..
När jag gick i skolan hade man då läxor och det var inga problem. Varför inte se läsläsningen som en trevlig stund man har tillsammans med sitt barn. Allt det som barn ska kunna utifrån läroplanen får inte alltid plats på schemat, då får barnen ta hem. När elever pratar bort lektionen så man inte hinner, då blir det läxa ibland. Det finns anledningar till läxor som kan variera mellan lärare men allt som ofta finns det en anledning.
Vanligtvis är läxor en repetition och de fyller då en viktig funktion, för repetition behövs för att befästa vissa förmågor (t ex läsning, engelska, matte etc). Läxor ger också föräldrar chansen att vara åtminstone lite engagerad i sina barns skolarbete. En massa föräldrar agerar chaffisar och kör sina barn till fotboll, körsång, dans etc etc, och hinner man det så hinner man också vara ett stöd för sina barn i deras skolarbete. Har man tid att sätta en surfplatta eller ett dataspel i händerna på sina ungar eller att låta dem ha hundra fritidsaktiviteter det ska skjutsas och handlas till så har man fan i mig även tid att hjälpa sina barn med läxor.
Om en förälder visar att hen är intresserad av sitt barns skolarbete ökar chansen att barnet tar studierna på allvar. Föräldrar som inte längre är nyfikna på att själv lära sig saker och ting skickar ut signaler att "att lära sig" är något nödvändigt ont som man gör i 9-12 år. Om föräldern visar lust att lära så kommer barnet få en mer positiv syn på sitt eget lärande.
Själv så tycker jag att läxor är utmärkta för oss som kanske har svårt att koncentrera oss i skolan och är borta mycket. Det är ett bra sätt för oss att visa våra kunskaper och få jobba i vår egen takt. Förstår att inte alla gillar läxor eller ens kan göra dem, och de bör man då självklart ge extra stöd på något sätt, men jag tror att många gynnas av hemläxor.

Eller så skiter man i att skaffa barn så man slipper ta ansvar.. Är ju så lätt att bara lämpa över barnen på andra.. Skolpersonal tar redan för mycket ansvar för barnen, ansvar som borde ligga på föräldrarna..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar