Powered By Blogger

fredag 26 juni 2009

Ozzy, levande död

Jaha, då har Ozzy stämt Tony Iommi över namnrätten Black Sabbath. Han vill ha rätt till 50% av namnet.


Jag börjar förlora den sista av den respekt jag hade för den fosillen. Black Sabbath ÄR Tony Iommi! Börjar såpan tappa tittarsiffror eller är han och frugan bara avundsjuk på att Heaven & Hell har lyckats med att släppa ett fräscht album?
Lite komiskt ändå att han säger att de fyra (Iommi,Ozzy,Butler,Ward) borde ha lika del av namnet, 100% / 4 = 25%, inte 50% som stämningsansökan säger. Kan han och frugan inte räkna?

Vad blir det härnäst? Ozzy gör nyinspelningar av samtliga Black Sabbath-skivor under eget namn, eller så vinner han målet och gör en 2002, dubbar över Tony Iommi på samtliga album med Zakk Wylde? Jag tror då fan inte att Ozzy pratar för Butler med tanke på att Butler fortfarande lirar med Iommi och verkar ha mer gott att säga om Iommi än om Ozzy.
Detta är taget från länken ovan:
"Iommi and Geezer Butler have both said some less than kind things about working with Osbourne in a new interview with Decibel magazine. The pair recently completed a new studio album as HEAVEN & HELL, the post-Ozzy version of SABBATH featuring vocalist Ronnie James Dio, and Butler said that working with Dio was much easier than Osbourne. He explained, "Ronnie´s a songwriter in his own right — he´s got tons of ideas. Whereas Ozzy . . . in the old days, he´d come up with a vocal line and I´d write the lyrics. Ronnie is 100 percent involved in both the musical side and the vocal side, and he writes his own lyrics as well."Butler added that Osbourne didn´t take him seriously as a songwriter, saying, "If we were with Ozzy and I came in with the killer riff of all time, Ozzy wouldn´t even think of doing it because I´m not the guitarist and that´s the way he thinks . . . That´s why it was so bloody hard to write anything."Butler said about HEAVEN & HELL´s debut CD, "The Devil You Know", "If we´d written this album with Ozzy, we´d still be working on the first track."

Jag har förr flera gånger och suttit och diskuterat Ozzy´s storhet på ett hårdrocksforum. Tydligen så förtjänar man enligt vissa att avrättas bara för man att man har kritik eller inte har samma åsikter som de.
Ozzy är, eller snarare var, en stor sångare enligt mig. Men han får ofta oförtjänt väldigt mycket cred för Black Sabbath då folk verkar tro att han är hjärnan bakom det bandet. Men där var Ozzy bara sångare och hjärnan och hjärtat i bandet var och är Tony Iommi. Ozzy skrev inga låttexter i Black Sabbath vilket många verkar tro (låttexterna skrevs istället av basisten Terry "Geezer" Butler). Jag tycker även det var riktigt smaklöst av Ozzy att som soloartist släppa en liveplatta med bara Black Sabbath-låtar ("Speak Of The Devil").
Det är lika med Ozzy´s solokarriär, där kan man verkligen diskutera hur mycket material Ozzy har skrivit. På solodebuten "Blizzard Of Ozz" är det basisten Bob Daisley som skrivit merparten av texterna och riffen är ju Randy´s. Ozzy har sagt att texten till "Suicide Solution" handlar om Bon Scott och hans drickande, men basisten Bob Daisley hävdar att det är han och inte Ozzy som har skrivit texten och att den i själva verket handlar om Ozzy´s drickande. När skivan "Blizzard Of Ozz" spelades in var det från början egentligen meningen att de vara ett "superband" med redan kända musiker. Förrutom Ozzy själv Randy Rhoads (Quiet Riot, som då var relativt okända), Bob Daisley (tidigare Rainbow) och trummisen Lee Kerslake (Uriah Heep) och det var meningen att bandet skulle heta Blizzard Of Ozz. Ozzy kunde vid den tiden endast komponera låtar på en keyboard med ett finger, men då det var meningen att de skulle vara ett band och inte bara Ozzy´s kompband (vilket Sharon och skivbolaget såg till) så var låtskrivandet mer ett teamwork där de alla bidrog mer eller mindre.
Det är lika på de senare skivorna. På t ex "No More Tears"-plattan så är det Lemmy Kilmister som skrivit texterna till följande fyra låtar:
"I Don’t Want to Change the World"
"Mama, I’m Coming Home""Desire"
"Hellraiser"
Men ändå så står Ozzy´s namn först som låtskrivare. Jag undrar förresten hur mycket Ozzy egentligen har varit med och skrivit på senaste skivan "Black Rain", eller om det är Zakk Wylde´s låtar allihopa. Jag tycker förresten att den skivan var dålig. Enligt mig så var den sista riktigt bra Ozzy-plattan "No More Tears".
Sedan tycker jag det är så jävla lågt att både Bob Daisley och trummisen Lee Kerslake blev blåsta på royalty för låtskrivande och medverkan på Ozzy´s två första soloskivor. När de stämde honom för det svarade han med att ge ut nya versioner av skivorna där de bytt ut basen och trummorna mot hans dåvarande musiker Robert Trujillo och Mike Bordin. Fast jag antar att det är Sharon som ligger bakom det. Lee Kerslake har sagt att han bara känner förakt mot Sharon Osbourne då hon endast bryr sig om pengar och trampar på alla. Jag tycker att hans häxa till fru verkar vara en hemsk människa som verkar göra vad som helst för pengar (till och med en pengakåt jude som Gene Simmons har ju gränser för vad han ställer upp på).

Dessutom är det oförlåtligt vad hon gjorde mot Iron Maiden på Ozzfest, både mot bandet och alla betalande i publiken. För er som inte kan den historien så var det så här:
Vid turnens sista spelning 20 augusti 2005 hade Sharon arrangerat diverse sabotage mot Iron Maiden. Personer i VIP-utrymmet hade försetts med ägg som de sedan kastade på bandet. Ljudet stängdes av fem gånger under konserten. Vid ett tillfälle stördes ljudet av ett inspelat band där en publik hördes ropa "Ozzy! Ozzy! Ozzy!". Och under "The Trooper" då Bruce Dickinson alltid viftar med den brittiska flaggan sprang en scenarbetare upp på scen och viftade med den amerikanska flaggan.
Sharon erkände kort efteråt att det var hon som låg bakom sabotagen och menade att det var för att Bruce Dickinson hade sagt nedsättande kommentarer om amerikaner och om Ozzy under en intervju med en kanadensisk tidning. Fast i själva verket hade Bruce Dickinson bara svepande avfärdat dokusåpafenomenet och sagt att man aldrig kommer se Iron Maiden i ett sådant program vilket Sharon tolkade som förtäckt kritik mot "the Osbournes". Hemsk kvinna.

Visst var Ozzy en fantastiskt bra sångare en gång i tiden, men det finns många andra som också har jävligt karismatiska röster. Black Sabbath var ju först och främst kända för sitt "domedagsound" och Iommi´s nedstämda gitarr. Black Sabbath är mest känd för sin musik medan Ozzy Osbourne är mer känd för sitt leverne.
Jag såg förresten honom på Hultsfred 2007 och han var väl rätt hyffsat ok live (fast han försvann av scenen vid ett antal tillfällen, vad jag har hört så fick han syrgas bakom scenen). Men jag blev dock lite irriterad över att Zakk Wylde började köra ett långt onanisolo i Black Sabbath-låten "War Pigs". Tycker inte han har rätt att göra det, det har bara Iommi rätt till. Om han nu absolut var tvungen att köra ett långt solo kunde han ju gjort det i någon av de låtar som han själv varit med och skrivit vilket är en hel del (inget ont egentligen om Zakk, han är en gudabenådad strängbändare och en av de bästa i världen).

Missförstå mig inte, för jag älskar verkligen Black Sabbath, vare sig det är med Ozzy Osbourne, Ronnie James Dio, Ian Gillan, Glen Hughes eller Tony Martin (alla fem är väldigt bra sångare). Jag anser även att "Blizzard Of Ozz", "Diary Of A Madman", "Bark At The Moon", "The Ultimate Sin", "No Rest For The Wicked" och "No More Tears" är skitbra hårdrocksplattor. Men jag tycker däremot att "Ozzmosis" är väldigt ojämn och att "Down To Earth" (förrutom möjligen balladen "Dreamer" som är fin) och "Black Rain" (förrutom "I Don´t Wanna Stop som är ok) är skit. Men jag tycker att det är fel att Ozzy´s låtskrivare och musiker hela tiden glöms bort då det faktiskt är de som har gjort honom till den ikon han har blivit innan han började skämma ut sig i tv med sin hemska fru och sin äckliga skitungar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar