Powered By Blogger

lördag 27 juni 2009

Kvinnors våld mot män


Ett sorts experiment på folks olika syn när det gäller våld mot kvinnor och män:
http://www.youtube.com/watch?v=cZra71RjU2E

För fem år sedan skrevs detta i DN. Två kvinnliga studenter ville då fördjupa sig i kvinnors våld mot män, men då möttes de av motstånd (jag vet att artikeln är gammal, men ämnet är ändå aktuellt):
http://www.dn.se/insidan/kvinnovald-mot-man-tystas-ner-1.322735

Jag satt för några månader sedan och snackade i ett forum på nätet så som jag ofta brukar fördriva tiden. En tjej skrev där om att hon hade misshandlat en kille på krogen som hade gjort närmanden på dansgolvet. Hon beskrev om hur hon hade knäckt hans näsben och skröt om hur bra hon var på kickboxning. När jag läste vad hon hade skrivit i den tråden så fick jag direkt intrycket av att hon ville ha en massa ryggdunkningar för hur "duktig" hon varit. Hon blev inte allt för glad över vad jag skrev till henne. Det tog inte lång stund innan hon kallade mig sexist och mansgris.

Rent personligen så skulle jag lika gärna kunna slå en tjej på käften som en kille om de bråkar med mig och jag inte bara kan gå därifrån (Jag gillar inte våld men ser ingen skillnad i att slå en kille eller tjej, våldet är ändå det samma). Jag vet många tjejer som örfilar sina killar och kastar saker på dem när de är arga, men skulle deras killar kasta något mot de själva så skulle de polisanmäla honom direkt och sedan gråta ut om hur hemskt det är att vara tillsammans med en kvinnomisshandlare.
Många menar att tjejer är mindre än killar och killarna borde därför kunna ta det, men i så fall ger de med den logiken småväxta killar rätten att slå större kvinnor vilket bara låter konstigt i mina öron.

Jag umgicks mycket med en kille för några år sedan när jag pluggade på en folkhögskola. Hans flickvän fick ofta raseriutbrott och tog gärna ut det på honom med örfilar och slag. Han blev så klart förbannad av det men tog ut ilskan genom att slå på en boxningsäck, väggar och bord istället. Men det konstiga var att det var honom som folk ansåg var våldsam och aggressiv som tog ut ilskan på en sandsäck och inte hon som tog ut ilska på sin pojkvän istället, fast folk ser gärna allt bara svart eller vitt. Det gick en hel del rykten bland folk på skolan om att han slog henne, fast jag bodde tillsammans med dem och umgicks mer eller mindre varje dag och den enda som blev slagen var han. Dubbelmoral finns det gott om!

Jag såg för ett antal månader sedan en sida på nätet (kommer tyvärr inte ihåg adressen) där kvinnor berättade om de hade slagit sin partner och nästan alla där försökte bortförklara och ursäkta sig med att "han gjorde mig arg/är större än mig/det hände bara en gång". Blev smått illamående av den läsningen. Jag antar att de flesta av de absolut inte skulle tolerera att själva bli slagna, så hur i helvete kan de då tro att de har rätt att göra något sådant själva i så fall.

För några år sedan var jag och hälsade på en vän i Stockholm.
När vi två och en annan kompis på lördagskvällen skulle bege oss hem till honom med t-banan så satt det några wannabepunk/feministtjejer som såg ut att vara runt 16-19 en bit ifrån oss och verkligen blängde argt på oss (ingen av oss hade sett dem förr). När vi skulle kliva av så hoppade en av tjejerna på en av mina vänner och försökte sparka honom mellan benen samtidigt som hon skrek "Jävla mansgris! Våldtäcksman!" Då jag gick emellan försökte hon sparka mig mellan benen istället, fast då jag var beredd så fångade jag bara upp hennes fot så hon nästan ramlade. Hennes tjejkompisar försökte då dra henne tillbaka och sade "Nej låt bli!, han är ju skitstor" (jag antar att det hade varit ok om jag hade varit liten i växten).
Det hela slutade med att vi tryckte upp dem mot väggen och skällde ut dem och krävde en förklaring. De menade att de hade tyckt att vi såg ut som kvinnomisshandlare varpå de med gråten i halsen undrade om vi inte skulle gå och lämna de ifred. Då ingen av oss kom till någon skada av så brydde vi oss inte så mycket mer om det men roade oss med att sjunga antikvinno-sånger på resten av vägen hem.
Hade någon oss av ens slagit tillbaka mot de tjejerna hade de förmodligt skrikit "KVINNOMISSHANDLARE" för full hans. Nu i efterhand så tycker jag att jag och mina kompisar skulle ha skrikit "MANSMISSHANDLARE" bara för att se deras reaktion.

Nej, folk pratar inte om kvinnors våld mot män, men jag tror att det är precis lika vanligt som mäns våld mot kvinnor (ok att män oftast är större och starkare än kvinnor men det är ingen ursäkt). Men det är många som verkligen på fullaste allvar som tycker att män ska kunna ta det.

Jag tycker det är lika med sexuella övergrepp. En kille som blir sexuellt utnyttjad av en tjej blir oftast inte tagen på allvar utan många verkar tycka att han bara ska vara glad att han fick ett skjut. Jag känner en kille som blev utsatt för ett sexuellt övergrepp när han var 17 år. Han hade blivit för full på en fest och de hade lagt honom i en säng i ett annat rum. Han vaknade av att en tjejkompis till hans flickvän drog av honom på underkroppen, han hade försökt göra motstånd men varit för full och hade enligt sin utsago enbart fått fram "Nej, lägg av!" men hon hade inte brytt sig utan fortsatte att ha sex med honom.
Han försökte anmäla henne för våldtäckt men möttes bara av hånskratt på polisstationen då en kille "inte kan våldtas".
Det är även rent generellt mer ”accepterat” med tantsnusk enligt mina egna erfarenheter och iaktagelser. En kille som tafsar på krogen är ett äckel medan en tjej som gör det samma ”tar för sig”. När jag var runt 18-21 och var ute på krogar så var det extremt ofta som kvinnor (oftast äldre) tafsade på mig och nöp mig i röven och ibland även tog mig på skrevet (inte så kul när man t ex var ute med sin flickvän). Hände ibland att man hade blåmärken på stjärten av allt nypande. Sade man det till en vakt så fick man bara höra ”Äh, du vet att du egentligen gillar det.”

Det som oftast tas upp när man pratar om orättvisor mellan könen är löneskillnaden men jag känner faktiskt inte igen mig i det de säger där. På de flesta "lägre" jobb (som majoriteten av oss alla har) är lönerna lika för samma arbetsuppgifter. Jag skiter fullständigt i om en överbetald kvinnlig höjdare tjänar lite mindre än en manlig överbetald höjdare.

Som poeten Bob Hansson (även det prettot kan skriva nått vettigt ibland) skrev en gång:
"Vi som patriarkatet till trots är förvirrade och i smyg fullständigt osäkra på hur vi egentligen ska bete oss. Vi som varken är direktörer eller fotbollsproffs, vi känner inte igen oss i den bild feminismen målar upp, att det är män som tillåts framgång. Vi som står där på krogen och inte har fått vara nära en kvinna på månader eller år, hur överlägsna känner vi oss? Vi som inte klarar av att se en kvinna i ögonen och säga att vi är kåta, av rädsla för att uppfattas som desperata drägg som bara tänker på en enda sak."

1 kommentar:

  1. Väl skrivet! Har själv en nära manlig vän som blev fysiskt och psykiskt misshandlad i sitt förra förhållande. De flesta verkade anse att han förmodligen hade förtjänat det. Helt jävla sjukt!

    SvaraRadera