Powered By Blogger

fredag 26 juni 2009

Humorbefriade quinns


http://www.aftonbladet.se/wendela/article4821183.ab

Denna artikel publicerades i Aftonhoran för ca 2 månader sedan. Har sutt it och diskuterat denna en längre tid i diverse diskussionsforum på nätet.
Är det bara jag som undrar vad det är för fel på folk som inte har någon humor?.
Folk som inte kan skilja på skämt och allvar borde fan ”tas bort” istället.

Kom att tänka på en grej som tycker jag är lite smårolig. För något år sedan så uppträddde sånggruppen Last Call på en formell universitetsmiddag i Lund. När de sjöng en av sina sånger gick Tiina Rosenberg (professor, genusforskare och före detta medlem i F! som hon var med och grundade) i taket. Hon rusade fram till scenen och skrek "Fuck you! Fuck you! Fuck you!" och att "de trampade på vänsterrörelsen" åt sångarna och lämnade sedan lokalen.
Var denna låt, en ganska harmlös visa som hon reagerade på:
http://www.youtube.com/watch?v=4RDf7hhrO9o

Last Call svarade på detta senare med att ta med detta i en föreställning:
http://www.youtube.com/watch?v=8K3G7omOHqo

Jag tycker det är lite konstigt då t ex så kallade "radical cheerleaders" har uppträtt på F!´s möten och att de då själva har sjungit manshatarvisor. Har någon då ifrågasatt det så har de försvarat det med att det är just humor. Det är tydligen helt ok att skämta om saker, men bara så länge just de själva inte känner sig träffade på något sätt. De tycker det är ok att sjunga manshatarvisor, men de skulle bli helt vansinniga om någon skulle sjunga t ex The Kristet Utseendets låt ”Quinna” eller valfri sång av Björn Rosenström.

Vem bestämmer vad som är roligt? Humor är ju extremt individuellt och det är ju alltid någon som tycker det är roligt och någon som tar illa vid sig vad man än skämtar om.
Att säga att något inte är ok att skämta om på grund av någon kan känna sig kränkt är fel då det alltid är någon som kommer bli sur vad man än skämtar om.
Jag ska ge ett exempel: När tv-serien "Sally" med Maria Lundqvist och Sven Wollter kom för flera år sedan så var det en massa bibliotekarier som gick i taket för att att de tyckte Sally gav en dålig bild av deras yrke. Men vad fan! Något måste ju rollkaraktären jobba med, och om hade varit arbetslös istället så hade folk blivit arga för det istället. Folk borde skaffa sig ett liv.
Jag tycker det är klart som korvspad att man måste få skämta om exakt vad som helst, vare sig det är feminister, homosexuella, pedofiler, nazister, kommunister, ryssar, bibliotekarier etc etc.

Jag säger som Magnus Betnér, ingenting är heligt!
http://www.youtube.com/watch?v=6gz_KM6Nvu4

1 kommentar:

 1. Tack för dina tankar!
  Allt går att skämta om - det handlar bara om hur man gör det. Är man klumpig och utan humorintuititon eller "känlsa för feeling" bör man inte skämta om något alls, utan det räcker med att göra lite grimaser åt sig själv i spegeln på toa...

  Kommer någon och säger "Det och det får man absolut inte skämta om!" kommer alla PK-nissar att hålla med, men snart kommer en fräck fan och skämtar om det helt suveränt.
  Humor handlar bl.a. om att spränga just sådana "överenskomna" gränser, elegant och smidigt, med känsla!

  Hur vet man att man tillhör en grupp med låg eller ingen status i samhället? Det anses "fult" och är icke PK att skämta med den grupp man tillhör. Det är ju så "fult" att "slå nedåt".

  Att man börjar skämta om grupper och företeelser i samhället man ej skämtat om tidigare höjer deras status!

  SvaraRadera