Powered By Blogger

fredag 25 november 2011

Debatt på låg nivå, löjligt låg

Jag kollade på Debatt på SVT igår där debatterade om Turteaterns "skolpjäs" om SCUM-manifestet. Vilket jävla skämt. Riktigt dårhus som kändes som en repris av Grotesco, jag väntade bara på att Dorsisn skulle dyka upp och sjunga att allt är bögarnas fel. 

Regissören Erik Holmström och hans anhang höll genomgående en otroligt låg nivå. Om man säger sig vilja skapa diskussion, debatt och debattera så sitter man för helvete inte och agressivt avbryter folk, kommer med personangrepp, hånflinar och skrattar åt sina motdebattörer. Ingen vidare reklam för vare sig feminismen eller pjäsen.
Jag hade förvisserligen inte väntat mig någon högre nivå på debatten (har själv heller inte så mycket övers för t ex Pär Ström som satt på motståndarbänken). Var dock lite roligt när skådespelerskan Andrea Edwards började ta upp kvinnoförtrycket i samhället i ett sätt att försöka ursäkta pjäsen, hon var dessutom noga med att påpeka att Erik Holmström inte mordhotats utan bara kvinnorna. Hennes reaktioner på motargument (riktigt dåligt agerande som skulle verka vara skrattattacker) var riktigt pinsamma.
Intressant att de själva sitter och använder sig av härskartekniker (som de gärna anklagar meningsmotståndare för att använda när de får slut på argument) genom att sitta och försöka skratta bort och försöka förlöjliga motdebattörerna. Men folk som bara försöker skratta bort debatter gör det ofta för att de inte kan svara. Däremot kan de skratta i syfte att försöka ge sken av att meningsmotståndarna är efterblivna och under deras värdighet vilket de tror sig komma undan med via fördelen att ha tolkningsföreträdet. Jag har sett det beteendet hos många idioter genom åren. De hånskrattar, raljerar och är oförskämda mot alla som inte tycker som den och skulle någon komma med ett hårt men sakligt motargument (eller till och med en besvärlig fråga) reagar de ofta upprört över-oförskämt, ibland även börja gråta överdrivet.

Speciellt denne Erik Holmström gjorde verkligen bort sig, vilken jävla idiot (högljudd, fördomsfull och utan några argument alls). Han känns om ett bevis på den snäva linjen mellan psykhem och konstfack. Hur idioten t ex bemötte killen från Moderata ungdomsförbundet var bara patetiskt och extremt fördomsfullt (jag har visserligen inte mycket övers för MUF eller Moderaterna själv, men Holmström gjorde bara bort sig).
Var inte själva syftet med "pjäsen" att provocera fram diskussion? Nu har det ju blivit diskussion och då blir det puckot förbannad och skriker upprört i teve om att alla som är kritiska mot hans "verk" är moderater. Kan säga att så inte är fallet, jag har aldrig röstat borgeligt, jag röstade till med på F! i riksdagsvalet förra året (Vänsterpartiet till landstinget och Socialdemokraterna till kommunen).
Man blir lite mörkrädd när man ser dessa människor inte ens verkar förstå argumentet att ungdomar skulle haft ett EGET val om de ville se den här pjäsen eller inte med tanke på dets innehåll. Alltså inte blivit på prackade denna hatpjäs i skolan med en tydlig agenda från både regissör och skådespelare.
Med vänner som Erik Holmström så behöver inte feminismen några fiender.

"Vi sitter uppdelade efter kön. Den kvinnliga publiken släpps in först. Får sitta på röd sammet och luta sig mot guldkuddar, serveras sedan vindruvor och godis. Männen hänvisas till klappstolar mittemot, där strålkastare lyser upp dem som villebråd framför en bil." (Går läsa lite om det här)
Här är förresten debatten från igår. Kolla 28 minuter in i debatten. Andrea Edwards har precis avbrutit Pelle Billing flera gånger, och är uppenbart inställd på att inte låta honom få tala.
Billing: "Hur får ni det här att gå ihop med skolans värdegrund att ni separerar pojkarna och flickorna i entrén, och pojkarna ska sitta på träbänk?"
Edwards: *Avbryter* "De sitter inte på träbänkar!" *Skrattar hånfullt* "Det här är så löjligt! De sitter på vanliga stolar, det är bara att tjejerna har sammet."
Det här tycker jag säger ganska mycket om Andrea Edwards.

Och eftersom jag även är inne på denna lilla föreställning på detta manifest (jo det är ett jävla hatiskt manifest och inte ett ironisk verk som så många vill försöka få det till) så kan jag även ta upp vad Athena Farrokhzad skrev i Aftonbladet för ungefär en vecka sedan. Athena Farrokhzad ser alltså mordförsöket på Andy Warhol och ambitionen att utrota halva mänskligheten som försvarligt.
“Den härskandes våld inte går att jämställa med den förtrycktas motvåld”. Och människan har mage att åka till Norge och säga detta till norskarna i en diskussion om Breivik!

SCUM har inte ett skit med riktig feminism att göra, hat och segretation kan aldrig vara något positivt i strävan efter ett mer jämställt samhälle. Ett manifest som bygger på hat mot halva mänskligheten, var finner man plats för all kärlek i sådana fall?

1 kommentar:

  1. "Terrence & Philip i South Park"30 november 2011 kl. 21:33

    Ja, ska man skratta eller ska man gråta. Andrea Edwards och Erik Holmström är ett par jävla idioter med för mycket kulturbidrag.
    Håller också med om att Pär Ström är en jobbig och tröttsam tönt.

    SvaraRadera