Powered By Blogger

fredag 11 november 2011

Vi lär oss av historien att vi inte lär oss något om historien

TUR-teatern, en av alla de statligt finansierad/understödda teatrar som gör föreställningar ingen vill se har satt upp en föreställning på Valerie Solanas "SCUM-manifest". Aftonblaskan har skrivit lite om det vilket går läsa här.

"Vi sätter nu upp föreställningen som en monolog. Vi tycker att texten är rolig, vass, provocerande, fantasieggande och befriande. Den är en reaktion på årtusenden av kvinnoförtryck. Det finns ingen motsvarighet. Hon drar sina slutsatser så långt att männen inte längre har något existensberättigande.
Detta är naturligtvis provocerande. Och det är precis det som är meningen. Vi vill skapa diskussion. Inte säga sanningen. Poängen med vår föreställning är att man som publik tvingas till ett eget reflekterande."


En skolföreställning.... ....Det finns väl betydligt bättre sätt att ta upp jämställdhetsfrågor i skolan på än att låta "Society for Cutting up Men" lägga dagordningen. Med tanke på manssynen i SCUM-manifestet så tvivlar jag starkt på att de är rätt människor att leda en balanserad debatt med skolungdomar.
Opassande är fan bara förnamnet.  Man kan tycka att det blir komiskt på grund av att Solanas är så hatisk och uppe i sin egen lilla värld men att beskriva boken som "rolig" går bara inte då det inte finns något roligt med denna bok då den är enbart hatisk.
Jag brukade också känna hat mot olika grupper i samhället på det vis som Solanas gjorde, men sen fyllde jag 11 och insåg att det hade jag inget för.

Om vuxna människor sätter upp pjäsen i en ideell teatergrupp och sedan vuxna människor går och kollar, fine! Men skattefinansierat och till barn är ju bara sjukt, extremt sjukt.

Andrea Edwards (skådespelerskan i föreställningen) menar att orsaken till att män reagerar negativt på manifestet tydligt visar på att de strukturer som upprätthåller patriarkatet verkligen existerar. Det är samma typ av logik som till exempel socialtjänsten använder mot föräldrar som reagerar på att barnen blivit tvångsomhändertagna, att ni överreagerar visar på att ni är olämpliga säger man. Verkligheten blir surrealistisk; jag slår någon på käften, och om denne då blir sur visar det att jag gjorde rätt som slog denne.


Nu är jag dock övertygad om att 99,999% av alla feminister inte alls vill slita män i stycken och visst kan man ha förståelse för varför Solana skrev som hon gjorde med tanke på hennes tragiska uppväxt och liv. Det finns andra kvinnor som upplevt lika eller om inte mer jävligheter, ändå skriver de inte att män ska dödas och styckas i bitar.
Valerie Solanas identifierade sig med sitt manifest och agerade där efter (försökte mörda minst tre män).
SCUM-manifestet är inte en satir ala South Park utan just ett manifest. Att det skulle vara en satir är en efterhandskontruktion. Manifestet kan enligt min mening jämföras med en viss mustaschprydd herres lilla manifest som råkar heta "Mein Kampf".
En del som försvarar SCUM brukar säga att den inte är värre än August Strindbergs "Fröken Julie".Visst Strindberg talade mycket negativt om kvinnor, men han nämnde också bra saker och vidare så handlade hans verk inte om kvinnan utan om människan som varelse och hennes vilkor. Solanas bok har ett annat syfte: död åt mannen. Och hon menade det ordagrant. En mer genial manssatir i Strindbergs stil är t.ex. Mary Shelleys Frankenstens monster. Det finns liksom hos Strindberg en kritik mot det andra könet (fast här det omvända), men budskapet handlar om något större.


Om vi ändå ska släppa in extremister i skolan, varför sluta här?
* Låt Nationalsocialistisk front få sätta upp en föreställning baserad på "Mein Kampf". Vore inte det provocerande och bra?
* Eller varför inte låta Åke Green sätta upp en statsfinansierad föreställning där han visar att homosexualla och andra "sexuella abnormiteter" är en cancersvulst på hela samhällskroppen, det skulle säkert skaka om tonåringarna så att andligheten tilltar. Fred Phelps kan ju få gästspela.
* Anders Breivik kanske vill göra en föreställning om hur man skjuter sossar på en ö i Norge, det vore väl provocerande om något.


Eller vad säger Gunilla Nordenfors och hennes anhang?
Denna galna och rasistiska sexistkärring till sektledare och hennes hjärntvättade retards till anhang.
Fast vad vet jag, jag är ju bara en våldsverkande kvinnoförtryckare till våldtäcksman. Jag har förvisserligen aldrig våldtagit någon och tycker inte heller om våld, men Gunilla Nordenfors verkar ju säker på sin sak så då måste det ju vara så (fast det verkade Hitler också vara, alltså säker på sin sak).
Synd bara att de engagerat sig i något som inte ens borde få kallas feminism, utan snarare en grupp för de som hatar halva mänskligheten.

2 kommentarer:

  1. Jag kan se hur de efterföljande diskussionerna ser ut i klassrummet, ledda av en bitter extremfeminist.

    Lärarinnan: "Nu ska Britta Bitterfitta, docent i genusvetenskap från Södertörns högskola och aktiv politiker i F! och hålla i en diskussion för er!"

    Britta Bitterfitta: "Tack så mycket för introduktionen! Ja, mina flickor, hur tycker ni att föreställningen var? "

    Flickorna: "Den var bra!"

    Britta Bitterfitta: "Vilken del tyckte ni var bäst? Den där hon förespråkade att man skulle gasa män, stena män, knivhugga män eller skjuta män?"

    Flickorna: *blah blah blah*

    Britta Bitterfitta: "Ja, den delen gillar jag med! Men tanken med den här föreställningen är att ni ska förstå att alla män är våldtagande bestar som älskar att mörda och äta barn och lämna skäggrester i vasken. *blah blah blah*

    Ensam pojke: *försöker få en syl i vädret* "Men... jag tyckte inte om den här föreställningen."

    Britta Bitterfitta: "VA!?!?!?!?!?!? *kråkröst* Är du en dösknarkande nazistpedofilvåldtäktsman som vill förtrycka kvinnor!?!?!?!??!"

    Ensam pojke: "Nä, jag tyckte bara att den var kränkande..."

    Britta Bitterfitta: "NI VÅLDTAR OSS VARJE DAG SÅ DU SKA HÅLLA KÄFTEN DIN LILLA POTENTIELLA VÅLDTÄKTSMAN!!!!"

    Ensam pojke: "Men vafan, skrik inte åt mig!"

    Lärarinnan: "Höj inte din röst mot Britta Bitterfitta, unge man! Du har uppenbarligen inte förstått den skuld som ditt kön står i för all ondska i världen. Du får underkänt i Genusvetenskaplig Indoktrinering!"

    SvaraRadera
  2. Kanske inte direkt så, men risken finns ju alltid

    SvaraRadera