Powered By Blogger

söndag 10 februari 2013

Haters gonna hate
Det är helt oacceptabelt att skriva mordhot till andra människor. Ingen människa, oavsett kön/ålder/hudfärg/sexualitet/religiös åskådning, ska behöva bli utsatt för dödshot för att de yttrar sina åsikter. 
Men dock så är en hel del av de personer som säger sig bli utsatta för hot och kränkningar lika goda kålsupare som sina meningsmotståndare, många av dessa är själva exakt lika hårda och kränkande i sina kommentarer mot oliktänkande  men är i sina egna ögon så heliga att de får man inte ha några åsikter om som skiljer sig från deras verklighetsfrånvända syn på sig själva och omvärlden. Ungefär som dogmatiskt religiösa fundamentalister, högerextrema, afa-aktivister etc.

När t ex Kristdemokraternas ungdomsförbunds vice ordförande, Sara Skyttendal, skrev att hon var kritisk mot Pridefestivalen för att hon ansåg att den var sexfixerad, exhibitionistisk och missgynnade homosexuella möttes hon av en massa aggressiva påhopp från journalister och andra tyckare. När Ulf Brunnberg babblade om sin skeva kvinnosyn i höstas fick han utstå en jävla massa kritik och väldigt många personliga påhopp .
Förra sommaren skojade vänstertidskriften Galago om att man skulle skjuta SvDs ledarskribent Per Gudmundson och när SvD gjorde en JK-anmälan hånades Gudmundson som lättkränkt och Simon Fors (Kommun- respektive landstingsfullmäktige för Vänsterpartiet i Pajala och Norrbotten) skrev på Twitter:
"Alla tänkande människor förespråkar väl Per Gudmundsons avrättning?"
Facebook-sidan ”Vita kränkta män” hänger dagligen ut och hånar män som de inte anser vara tillräckligt jämställda eller vänster och hyllas i etablerade medier för att vara "skojig och progressiv".
Näthat drabbar nämligen inte bara kvinnor som är vänster utan även  män som är vänster, kvinnor och män som är höger  etc.

Jag vet att vänner och anhängare till Maria Sveland har skickat bilder på avhuggna penisar till meningsmotståndare som t ex Pär Ström och Pelle Billing (Plus att hon själv flera gånger ljugit och medvetet bytt ut frågor  på svar för att demonisera folk och sätta de i sämre dager i debattartiklar). Jag har förvisserligen inte heller så mycket övers för t ex Ström (jag tycker det bara är larvigt när han t ex försöker få det till mansförtryck att kvinnor fick gå före i livbåtarna på Titanic för 100 år sedan) men det betyder inte att jag tycker han ska få utstå sådant heller.

Visst finns det många kvinnor, speciellt kända, som får utstå väldigt mycket skit för att folk som gömmer sig på nätet stör sig på dem för att de har ”fel åsikter” eller för att de är för ”gamla/unga/fula/feta/magra/äckliga” etc, men det är inte något som bara kvinnor drabbas av. Har själv fått min beskärda del på nätet (fast jag är okänd), men det är bara att välja att antingen polisanmäla trollen eller skita i dem.

Som sagt, jag tycker verkligen inte att det är ok att dessa kvinnor får denna typ av brev, absolut inte! Men man måste också komma ihåg att några av de i videon (dock inte alla) har sagt en hel del bisarra hatiska saker. Lisa Magnusson är t ex ökänd för att säga puckade saker om män och My Vingren smygfotar män i grenen på tunnelbanan (Jag vill se den man som skulle göra detsamma mot okända kvinnor och få beröm av feminister för det. Om jag hade smygfotat kvinnors urringningar av anledningen att visa hur mycket plats dessa kvinnor tar så skulle jag förväntat mig lite näthat.).
De personer som i media skriver/säger extrema saker får hatbrev (feminister, rasister, män kvinnor), allihop får hatbrev.
Men det verkar som att videon vill vinkla det till att just kvinnor får så mycket skit. För det första så får män i media mycket skit de också. Det är klart att det inte är OK men det är absolut inte något nytt.  Hur mycket hatmail/ hatbrev tror ni inte att Fredrik Reinfeldt har fått? Annie Lööf? Lars Ohly? Jimmie Åkesson? Alla som har stort utrymme i media och sprider åsikter som många inte håller med om får sånt och har alltid fått, även innan internets tid. Vi har väldigt gott om politiska grupperingar, mediepersonligheter, debattörer och annat folk som utsätts för liknande (om inte värre) hotelser på daglig basis.

Hot skall väl alltid tas på allvar och polisanmälas om det anses ligga någon tyngd i dem, men det som dessa personer i videoklippet gör är ju bara löjligt. Man försöker mer eller mindre framställa sig själva som de enda som hotas via nätet, att de som hotar alltid är män, att offren alltid är kvinnor och att det på något sätt är Internets fel alltihop. Ta Maria Sveland till exempel. Hon är inblandad i nätverk som håller på med riktigt vidriga förföljelser. Jag har ingen empati för den kvinnan då jag anser att hon är en psykopat och borde låsas in.

De här kampanjerna initierades och drivs av journalister som har definierat begreppet och bevisföringen består av anonyma inlägg på nätet av personer som vi inte vet något om. Jag reserverar mig mot att konstatera ett påstått utbrett samhällsproblem så lättvindigt. För mig handlar det om respekten för demokratin och yttrandefriheten och ett fördömande mot alla former av hatmail och hot oavsett offrets/förövarens kön och ursprung.
Blondinbella och andra bloggerskor har t ex i flera intervjuer hävdat att de får motta mest näthat från andra kvinnor. I Blondinbellas falla ska även en kvinna sökt upp henne i bostaden och hotat att skära av henne fingrarna. Jag tycker förvisserligen Blondinbella är en idiot, men hon ska inte heller behöva utstå sådant. 
Emre Güngör är för övrigt en man som mordhotades med revolver mot huvudet i verkliga livet för att han skrev en bok om hedersvåld och kvinnoförtryck. 


Man hotar inte andra människor, det är fel. Men det är min mänskliga rätt att kritisera andra människor och att argumentera för vad jag tycker är sant och riktigt, men mordhot är ALDRIG ok.

1 kommentar: