Powered By Blogger

måndag 4 mars 2013

Tjejvasan är tydligen kvinnoförnedrande..... .....JissesJag läste för en tid sedan en debattartikel på SVTs hemsida skriven av Mathilda Andersson Nwachukwu där hon hävdar att "Ett särskilt Vasalopp för tjejer förstärker idrottens könsmaktsordning".
Här är några citat från debattartikeln:

Citat 1:
"En ansvarsfull tävlingsledare vet att det finns en könsmaktsordning att ta hänsyn till som finns överallt i vårt samhälle, inte minst inom idrotten. Den säger att mannen är normen och idrottens måttstock. Vasaloppet agerar i linje med könsmaktsordningen, förstärker densamma och medverkar till det ojämställda Idrottssverige vi har i dag.

Tjejvasan är också en del av ”Tjejklassikern”. Här kan kvinnor under ett år utmana sig ordentligt. För att få det efterlängtade diplomet krävs deltagande i Tjejvättern, Vansbro tjejsim och Lidingö tjejlopp. Vid dessa tävlingar är distansen också omkring en tredjedel jämfört med originalloppen och på hemsidan marknadsförs Tjejklassikern som ”utmaningen för alla tjejer”, medan En svensk klassiker går under sloganen ”Det verkliga kraftprovet”."
Citat 2:
"Samma Thorén förklarar också anledningen till att kvinnor fortfarande har egna bitävlingar: ”Det skiljer sig mycket mellan hur kvinnor och män vill genomföra tävlingar. Kvinnor vill ta det lugnare och visa mer hänsyn, det är en annan stämning på de tävlingarna och det går heller inte lika fort”. Han säger att han tycker sig ha förstått att kvinnor vill ha det lugnare i alla moment av tävlingen, exempelvis vid vätskekontroller där det annars kan bli ”buffligt” i till exempel Vasaloppet.Jag tänker stilla på de kvinnor som utövar fullkontaktssporter, hur de skulle reagera på Thoréns ord."
Citat 3:

"Det är helt motiverat att det ska finnas olika distanser på loppen. Vi har alla olika kroppar, är olika tränade och har olika förutsättningar. Men varför är det så förbannat viktigt att särskilja lopp enbart för kvinnor och dessutom marknadsföra dessa lopp som bitävlingar vid sidan av den riktiga tävlingen? Det speglar den generella ojämställdheten inom idrotten på ett kusligt sätt: där fotboll delas upp i fotboll och damfotboll och där damhockey är en marginell företeelse (sett till antal utövare) utan tacklingar jämfört med herrhockeyn."

Herregud, det är väl för fam inget att hindrar kvinnor att simma, åka skidor, springa eller cykla samma distans som männen. Men det verkar som Matilda har några problem (1. Marknadsföringen av en svensk klassiker. 2. Förmågan att förstå att längre lopp kanske helt enkelt inte attraherar kvinnor utan kvinnor trivs med kortare lopp samt lopp där enbart kvinnor är med och tävlar.)
Det känns dessutom jävligt idiotiskt att jämföra ett cykellopp, en skidtävling, ett simlopp och springlopp med boxning och taekwondo, två sporter som är fullkontaktssporter. Med en sådan logik, är innte då alla män som föredrar att pingis och golf också förtryckta för att det inte vill åka 9 mil i Vasaloppet eller cykla 30 mil runt Vättern?
Dessutom så svarar hon själv på sin fråga med första meningen i tredje citatstycket. Damhockeyn är t ex en marginellföreteelse på grund av... ja, på grund av vad? På grund av intresset. Få tjejer vill spela och ännu färre vill se en damhockeymatch förutom föräldrar och övrig släkt misstänker jag. Nästan alla killar har spelat fotboll och killar/män har i äänu högre grad ett intresse för att se på fotboll/ishockey. fråga mig inte varför, jag har själv inget större intresse för sport (kan möjligen se en ishockeymatch då och då på tv, i brist på annat).

Dessutom har kvinnorna fått åka det vanliga Vasaloppet sedan 1981, så vad är problemet? Att det finns en tjejvasa? Med den logiken så är ungdomsvasan ytterst kränkande.

Jag noterar också att Mathilda Andersson Nwachukwu inte framför en lösning utan endast formulerar det som hon ser som ett problem. Hon påminner lite om en soffspelare som vet hur Zlatan borde ha spelat matchen,  hur svårt kan det vara?
Jag antar att hon aldrig har idrottat själv. Jag är rätt säker på att en väldigt stor majoritet av alla idrottande damer i Sverige tycker att det är bra att tävlingarna är delade efter kön. För annars hade chansen till vinst aldrig funnits där och det vet de om.
Kvinnor kan säkert tävla mot män i vissa sporter (t ex ridsport och skytte). Men problemet med ologiska radiakfeminister är att de lyfter upp det på fel sätt. Män är starkare fysiskt än kvinnor och därmed generellt bättre inom de flesta sporter. Meningen med damligor är väl för att ge kvinnor en egen plats inom idrotten och större möjligheter att också få synas. Fakta är att inte många kvinnor hade tagit några OS medaljer eller platsat i varken ishockey eller fotbollslandslaget om de behövt tävla mot män. Men för all del, ta bort dam och herr ligor i idrotten. Jag hade gärna sett tjejer och killar spela tillsammans i ishockey i Vinter-OS. Det hade varit ännu mer underhållande, men de ska i så fall ha samma krav som killarna har på sig för att platsa i lagen.

Men SVT får kanske i framtiden köra herrarna i slowmotion och damerna i fastforward och sen hitta på fler dampriser. En syntetsisk påhittad plastvärld verkar vara fullt acceptabelt. Att skicka ut påhittade forskningsdiplom till radikalfeminister som förklarar hur vackra starka och snabba de är skulle säkert räcka långt och halvera gnället. Verkligheten har liten betydelse för en idiot.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar