Powered By Blogger

lördag 12 januari 2013

Något mer att uppröras över?



Ord är farliga, någon kan bli kränkt. Det är bäst att vi förbjuder alla ord.


Jag kommer förmodligen att få en massa skit för att jag skriver detta, men jag skriver det ändå. Att så många personer verkar bli så upprörda över denna serie beror helt enkelt på att många personer är ganska korkade personer. De hade väntat sig en ny Solsidan (ännu en tråkig så kallad humorserie) och inte en dramaserie med svart humor. Många upprörs även utan att ens ha sett den, men de har läst lite om någon speciell scen , helt tagen ur sitt sammanhang, i en kvälltidining och måste spy ut sitt förakt över Gardell som är så okänslig etc etc. Det är lite läskigt på ett humoristiskt sätt att läsa reaktioner av de som är upprörda och inte förstår serien. Idioter som tycker att han inte har rätt i en serie att säga något om branden och samtidigt säger samma idioter att han ska avrättas. Jisses.

De kan tydligen inte förstå att Jonas Gardell spelar en roll i denna tv-serie (och att hans rollkaraktär har samma namn gör de ännu mer förvirrad). Det är samma sorts personer som blev vansinniga på folk som spelade skurkar i t ex såpoperor för att de var så dumma på tv.  Själv såg jag "The Hobbit" på bio för nån vecka sedan, det var elakt att trollen försökte äta upp dem (varför gjorde ingen något, dumma troll).

Det är som för några år sedan när det var ett jävla ståhej om en humorsida på facebook (av den sorten med icke rumsren humor, mycket sexistiska och homofobiska skämt) som blev anmäld och även nerstängd. När jag sade att jag tyckte det var fel fick jag direkt höra att jag verkligen inte skulle ha tyckt så om jag själv eller min mamma eller syster hade blivit misshandlad eller våldtagen. Jag svarade då att jag faktiskt själv är en hbtq-person och att jag själv har blivit utsatt för hatbrott, blivit utsatt för grov misshandel och även för sexuella trackasserier men att jag ändå tycker det är helt ok att skämta om sådant.
Man kan nämligen skämta om precis allt, men det betyder inte att alla skämt är roliga. Om man inte tycker att ett skämt är roligt så har man rätt att säga till eller gå därifrån. Man har dock ingen rätt att hindra någon att dra det skämtet, även om man tycker att det är vidrigt och icke politiskt korrekt. Det betyder inte heller att man tycker skämtet i fråga är roligt bara för att man försvarar rättet att säga det,

Jag tycker det är klart som korvspad att man måste få skämta om exakt vad som helst, vare sig det är feminister, homosexuella, pedofiler, nazister, sverigedemokrater, moderater, sossar, kommunister, ryssar, bibliotekarier, judar, olika kulturer, religion, politik, estonia eller vad man nu vill skämta om.

Humor är ju extremt individuellt och det är ju ALLTID någon som tycker det är roligt och någon som tar illa vid sig vad man än skämtar om. Att säga att något inte är ok att skämta om på grund av någon kan känna sig kränkt är fel enligt mig då det ALLTID är någon eller några som kommer bli sur vad man än skämtar om.
Ett exempel på detta: När tv-serien "Sally" med Maria Lundqvist och Sven Wollter sändes för en massa år sedan var det en massa bibliotekarier som gick i taket för att de tyckte att Lundqvists rollfigur gav en dålig och kränkande bild av deras yrke. Men något måste ju rollkaraktären jobba med, och om hon hade varit arbetslös istället så hade folk blivit arga för det istället. Folk borde skaffa sig ett liv. Sometimes you just can´t win.
Ska man ta bort allt som är obekvämt så får till slut ett skämt inte vara värre än:
 - "Jaha, här rider jag på en häst! Tra la la lala..."
Fast det är såklart bara tills någon säger:
 - "Nä, min syrra ramlade av en häst en gång, sånt får man inte skämta om!"

Ta upp ett enda ämne som man kan skämta om som inte någon kan ta illa vid sig av. Det finns nämligen inget!

Eller som Fritiof Nilsson Piraten sade en gång:
"Det går inte ens att skämta om synålar utan att något enögd jävel tar illa upp"

3 kommentarer:

 1. Jag blir SÅÅÅÅ MATTT!! Att barn inte skulle fatta serien kan jag förstå, men vuxna människor?!? Hur kan folk vara så bövlarns tröga att man inte kan förstå djupet i en serie och att man också tar för givet att bara för att ett gäng komiker är med ska det vara så himlans roligt? Tragiskt. Jag är glad att Schyffert, Gardell, Rheborg & co vågar göra något som sticker ut och får en att tänka till. Skön motvikt till all likriktning i samhället.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker dessutom det är så roligt att hela avsnittet handlade om att man inte borde skämta om discobranden. Jonas skämtar om diskobranden och får sedan dåligt samvete när han träffar en överlevande, ångrar sig djupt och förgås av ångest.
  Avsnittets budskap är att man inte ska skämta om det och folk blir arga över att de tycker att de hånar brandoffren.

  Folk har verkligen problem med logik

  SvaraRadera
 3. Visa ord, du är en klock man

  SvaraRadera