Powered By Blogger

söndag 26 maj 2013

Debatt på låg nivå

För ca två månader sedan publicerades en debattartikel av mig på SVTs hemsida. I samband med det så ringde de upp från SVT och ville ha med mig i Debatt, men jag tackasde nej. En av anledningarna till att jag tackade nej till att vara med och debattera live i debattstudion är att jag inte har mycket övers för det programmet längre (en gång i tiden var det dock bra). Dagens debattprogram består mest av folk som inte har koll på någonting plus att man får väldigt lite tid att tala (och man blir ändå avbruten), de ska ha med alldeles för många som ska debattera så folk får inte ens tala till punkt. 

Det verkar t ex som att det står i grundlagen att debattprogram i teve alltid måste ha med en arg äldre göteborgare som har åsikter om allt men kunskap om inget. På 90-talet hade alla debattprogram alltid med en ung arg feministtjej med åsikter om allt men kunskap om inget, hon dyker upp ibland när de inte har lyckats få tag i någon äldre arg göteborgsgubbe som är tillräckligt inskränkt och dum för att få vara med.

Dessutom är de mer intresserade av att ha med "kändisar" än folk som har något vettigt att säga. Katrin Zytomierska får vara med och debattera om dieter fast hon inte har någonting alls innanför pannbenet. Den föredetta höjdhopparen Partik Sjöberg satt med som bisittare när Debatt körde för nån sommar sedan under Almedalsveckan. Det kändes verkligen bisarrt att han skulle sitta och argumentera emot t ex folk om alternativmediciner då hans enda merit är att hoppa över en jävla pinne.

                                 
Lite som nät Galenskaparna drev med debattprogram i en av deras tv-serier. När de skulle debattera sjukvården bestod debattörerna av en plastkirurg, en såpaskådis som spelat läkare i en såpopera och en makeupartist som inte hade några kunskaper om ämnet alls (men som hade varit sjuk och tyckte om att vara med i tv).
                                   
Eller som denna Grotesco-sketch. Klockren parodi på hur debattprogram ser ut idag. Den inbillat intelligente ordbajsaren som tycker han själv är så himla djup, använder pretentiösa metaforer och svamlar skit. Plus den oinsatta (som på nått sätt ska presentera den vanliga arbetarsvensson från gatan) som sprider idiotier och lyckas sväva bort ljusår från debattämnet.

Jag tycker visserligen att man ska ta debatter, men jag ser ingen anledning att sitta och bli hånad inför miljonpublik av idioter som inte ens vet vad de pratar om.

                                  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar