Powered By Blogger

tisdag 18 juni 2013

Hur många slag har Bjereld fått mot skallen?


Jag läste precis en debattartikel på SVTs hemsida skriven av professor Ulf Bjereld där han (på grund av att Frida Wallgren blev knockad i en proffsboxningsmatch förra veckan) vill att man ska förbjuda proffsboxning då han påstår att den legitimerar mäns våld mot kvinnor.

"Mäns våld mot kvinnor är ett stort problem i Sverige. Ungefär nittio procent av anmälda misshandelsfall har en manlig gärningsman – och i en tredjedel är offret en kvinna. Proffsboxning förhärligar slagsmål och sanktionerar våldsromantiska normer. Ur ett jämställdhetsperspektiv har kvinnor mest att vinna på att våldsanvändning har en så svag legitimitet som möjligt."

Han ger sig även i samma artikel på formel 1 och ishockey. Jag kan efter att ha läst denna debattartikel bara konstatera att Ulf Bjereld inte har alla hästar hemma.
Att man inte gillar proffsboxning är en sak, men de slutsatser som Bjereld drar får jag inte till att gå ihop. Med hans resonemang borde ju all sport där det förekommer våldsinslag förbjudas. Fullcontakt karate mm, även hockeyn. Han tar även upp de medicinska skälen, i så fall ska all sport förbjudas. Ridsportens fälttävlan har flest dödsfall i relation till antalet utövare. Någon annan lägger andra värden i en sport som du inte förstår dig på.

Artikeln börjar dessutom med påståendet att majoriteten av offren är män men ändå handlar den om våld mot kvinnor. Hur kommer det sig? Är det inte mäns våld mot män som är det egentligen största problemet?
När såg Bjereld sist en boxningsmatch mellan en man och kvinna (eller ens en mellan boxare av olika viktklasser)? Frida Wallberg blev knockad av Diana Prazak och inte av någon karl, så den logiskt giltiga argumentationen borde vara;
"Förbjud proffsboxning- den kan legitimera kvinnors våld mot kvinnor."

Förbjud all form av motorsport också, den kan kanske legitimera vårdslöshet i trafik. Förbjud löpning och stafett, den kan legitimera väskryckning och att springa ifrån polisen. Förbjud även fotboll då den legitimerar att vuxna människor springer runt i knästrumpor.

2 kommentarer:

 1. Bjerelds inlägg brukar vara förvirrade, men det här tar priset. Statistik som visar att det mesta av våldet i Sverige drabbar män, ett resonemang om Frida Wallbergs huvudskada (som orsakades i en boxningsmatch mot en annan kvinna), lite snack om Formel 1 och sedan den märkliga slutsatsen att proffsboxning legitimerar mäns våld mot kvinnor....
  .
  Jag är ingen stor vän av proffsboxning, men kom igen... Man kan faktiskt argumentera bättre än så här.

  SvaraRadera
 2. Ulfs argument är ju så fantastiskt dumma, och slutledningsförmågan så långt från rationellt tänkande.

  Annars är det lite klassiskt. Man tar ett problem i samhället (våld) och så sammanför man det med något man inte gillar (boxning i det här fallet). Bara för att man tittar på boxning så blir man ju inte våldsam, eller hävdar Ulf det? Om jag spelar "Super Mario Bros" och då hoppar och glider på sköldpaddor, så innebär det ju inte att jag går till närmaste zooaffär, lägger en sköldpadda på golvet och kickar iväg den. Eller att jag kastar elaka fåglar i luften (Angry Birds).
  Får lite samma vibbar som Siewert Öholms hat mot hårdrocken på 80-talet, eller åtalet mot Judas Priest eller Ozzy Osbourne om sublima sataniska meddelanden när musiken spelas baklänges. Samma nonsens, ologiska och ovetenskapliga sammanblandning av två skilda saker.

  SvaraRadera