Powered By Blogger

torsdag 8 augusti 2013

I LOVE IT LOUD

Jag för 10 år sedan med Herman Li från Dragonforce
Festivalen Metaltown hade för hög ljudvolym på en av sina scener. Eftersom det är andra året i rad skickas ärendet till miljödomstolen. Vilket jävla skämt!

Metaltown och Sweden Rock Festival borde gå ihop och säga: "SKIT NER ER! VI SPELAR HUR HÖGT VI VILL, GE OSS BÖTER DÅ OCH FUCK OFF!" 
Musik, speciellt hårdrock, ska låta högt på livespelningar, annars så kan man lika gärna stanna hemma!
Tar föräldrar med sig sina barn får de avgöra om de behöver skydd eller inte. 

Det suger att stå på en svensk festival när det blåser och ljudbegränsningen på 100db gör att det mesta av ljudet blåser bort. Det är mycket lätt att skaffa bra öronproppar om man tycker det är för högt, men är det för lågt kan man inte göra ett skit åt det själv.

Det största argumentet Ljudfascister har är att man inte kan höra vad man säger till varandra eller hålla en normal samtalston. What the fuck?! Om man går till en konsert eller festival så står man för helvete inte och pratar med varandra under spelningen.
Jag älskar att gå på konserter och festivaler och jag använder inte alltid öronproppar (bara ibland på inomhuskonserter). Utomhus på festivaler har jag mer sällan öronproppar på festivalområdena. Det är lätt som privatperson/festivalbesökare att justera ljudvolymen själv med hjälp öronproppar/hörselskydd om man skulle tycka att det är för hög volym, men däremot går det inte göra något om det är för lågt. Jag vill fortsätta kunna stå i publiken och njuta av bra musik utan att behöva säga åt pratande personer att vara tysta. Det är fan inte roligt när man kan höra folk stå och prata då bandet spelar. Om nu någon tycker att det är för högt så finns det väldigt bra hörselskydd av olika slag numera. Om nu någon inte vill använda sådana men ändå tycker att det är för högt så kan de väl för helvete låta bli i att gå på konserter, festivaler etc.

Jag föraktar de som ha en gräns på 97dB. De flesta politiker fattar nog inte ens hur lågt 97 dB är på en hårdrockskonsert på en festival. Det är högre volym i klassrummet hos en bråkig skolklass. De flesta svenska festivaler kan dessutom nog bara kasta in handduken då utländska bokningsagenter/band bara skulle hånskratta åt Landet Lagom med regler på 97 decibel.
Vore väl fan så mycket bättre att ge folk mer information så flera kanske börjar använda hörselskydd.

Jag undrar vad som kommer härnäst. Förbud att sjunga med eller applådera på konserter? Förbud att jubla på idrottsmatcher (alla måste sitta stilla hela matcherna och leka tysta leken)? Förbud mot "högljudda" instrument som trummor och distade gitarrer?  Ska man be sångarna med kraftiga pipor att sjunga tystare? Lika bra att förbjuda publik över huvudtaget!

Festivaler borde sätta upp en stor skylt utanför området med texten: "OMRÅDET BETRÄDDS PÅ EGEN RISK! HÖG LJUDNIVÅ!". Sedan kan folk själva bestämma om de vill mycket de vill kunna höra dagen därpå.
Låt vuxet folk gå på konserter utan att "storebror" ska sätta upp regler om vad som "kan vara skadligt". Låt folk tänka själva!

Jag säger Kiss: 
"I LOVE IT LOUD!"1 kommentar: