Powered By Blogger

torsdag 13 december 2012

Firande av katolskt helgon i protestantiskt land

Jag läser i tidningarna om exakt samma sak som det alltid står om den här tiden på året: Bråk på skolor när pojkar vill vara Lucia och folk som vill hålla på "traditioner". Samma sak varje år!

Lucia - En blind brud från södra Italien, jag antar att hon inte var så blond eller gick runt med ljus på skallen med gossar iklädda dumstrut i släptåg (Hur vet man att inte Lucia egentligen var en liten, knubbig, anskrämligt ful tandlös kvinna med tåbira och dålig andedräkt?).
Det är sådana sunkiga värderingar som gör att varenda leksaksbutik går i rosa på flickavdelningen (Med passiva gulligull-leksaker) och blått på pojkavdelningen (som präglas av mekanik och våldsleksaker). Det enda budskap man sänder till pojkar som inte får vara lucia för att de är killar (eller flickor som inte får vara tomte) är att det inte är tillåtet att vara annorlunda eller att experimentera med olika roller. Gäller även flickor som inte får vara Lucia på grund av att de inte är blonda och blåögda (antar att det är väldigt väldigt många genom åren).

Jag minns när jag för en massa år sedan pluggade på en folkhögskola i norra Hälsingland. När det var dags för skolans årliga Luciafirande så hade ingen av tjejerna som skulle vara med i Luciatåget något större intresse direkt av att ha brinnande ljus i håret. Då kom någon med förslaget att den person med längst och vackrast hår borde vara Lucia och personen med längst och vackrast hår råkade vara undertecknad. Och då jag är en sådan karlakarl som är trygg i min egen sexualiet så räds jag inte lite stearinljus på skallen.
Jag var som ni kan se en väldigt vacker 187 cm lång Lucia. Förrutom skolans sura husmor (som i början högljutt protesterade då hon "ville ha det som det alltid hade varit") så tyckte alla andra på skolan att det var trevligt och mysigt.

Jag köper inte skitsnacket om att det är traditiion att Luciafirande (eller andra så kallade traditioner) måste vara på på precis ett sätt och aldrig förändras. Det är ju också en tradition att tradititioner och seder ändras genom åren. Och om nu ungar (eller tonåringar) på en skola vill ha en kille som Lucia i sitt eget Luciatåg så borde det väl ändå vara upp till de själva att få bestämma, det är fan inte värre än att tjejer spelar manliga roller i skolpjäser vilket är väldigt vanligt.

Om man nu ska vara riktigt traditionella så ska väl i så fall inga kvinnor alls få vara med i Lussetågen då dessa i början enbart bestod av killar som sjöng i gårdarna för att samla ihop mat och brännvin. Så om man verkligen ska vara konsekventa och värna om svenska traditioner så är det väl i så fall ungdomsfylla man ska värna om och då skulle luciatågen enbart få bestå av en massa packade tonårspojkar!
Fast om man nu riktigt ska värna om våra traditioner så föreslår jag att vi gör det PÅ RIKTIGT, Lucia bör då inte bara vara kvinna utan hon ska även vara blind samt siciliansk. Med tillhörande tortyr på slutet (blir kanske inte så mysigt i lussande på dagis och förskolor, men det får de ta då det är så viktigt med att hålla på gamla traditioner).

Eller som Jonas Gardell sade en gång:
"Lucia på dagis: Fem förvirrade lucior, åtta tomtar, tre pepparkaksgubbar och ingen stjärngosse framför julsånger i en lukt av barnprutt."

1 kommentar:

  1. Brutna konventioner är min melodi. Och en seger för feminism, ekvivalism och allt sånt.

    SvaraRadera