Powered By Blogger

lördag 15 december 2012

Jävla hyckleri, Disney!

Disney har tydligen klippt om "Tomteverkstan" som visas varje år på julafton. Nu kommer inte de två dockorna som säger mamma och en skäggig gubbdocka vara med längre för att de tydligen visar negativa stereotyper på svarta, blondiner och judar. Det är ett sånt jävla hyckleri!

Det dummaste är att det finns flera liknande klipp på så kallade stereotyper som är kvar, t ex den svarta dockleksaken som blir dragen av en sparkande åsna och två kinesdockor etc et). Om just dessa tre dockleksaker har klippts bort så borde väl Disney även klippa bort resten också om de ska vara konsekventa. Snacka om hyckleri.

Svarta är tydligen inte välkommen på tecknade filmer, inte judar eller blondiner heller. I så fall borde väl även hela avsnittet med tjuren Ferdinand klippas bort också då den är fullproppad med brunhyade stornästa spanjorer.
Om Disney ska ta bort alla stereotyper ur sina gamla filmer blir det inte mycket kvar. Tycker det är så bisarrt att de klipper bort vissa klipp med en sådan motivering men samtidigt lämnar en massa kvar som är lika illa. Riktigt gamla grejor med t ex Musse Pigg innehåller flera rasistiska stereotyper.
Och ska Disney vara riktig konsekventa så borde de även byta namn då Walt Disney själv var antisemit, trackasserade judiska medarbetare och angav folk för att vara kommunister bara om de engagerade sig fackligt.

Jag stör mig på att tomten har en röd näsa, en skymf mot alla fyllgubbar så bort med alla scener tomten syns i. Baloo försöker lära Mowgli att slåss så det ska också bort då man inte ska lära barn att glorifierar våld. Robid Hood är kommunistpropaganda så det ryker också! Kalle Anka går med stjärten bar vilket är kränkande mot alla homosexuella som någon gång har blivit kallade för "stjärtgossar" (fråga mig inte hur, men det är det på något sätt, jag vet bara inte hur).
Bara för Disney att även ta bort allt detta, för jag är jättekränkt. Det är inne att vara kränkt numera.


All sån här "antirasist"-moral och cencur får enbart motsatt effekt. Visst, synen på svarta var ju markant annorlunda 1935, men just av den anledningen att vi "vet bättre idag" så borde man ju veta så pass att både svarta, vita, gula, bruna, tjocka, blondiner med mera måste kunna ritas på ett tecknat vis i en tecknad film utan att folk ska bli arga och skrika om cencur. Men alla ska tydligen inte få vara med. Vi kan inte radera historien, vi kan bara lära utav den och kanske se tillbaka och skratta åt hur knasigt det var förr.

Går man en gång in å klipper å censurerar för det ena å andra så kan man ju i slutändan inte visa nånting alls.

5 kommentarer:

 1. Du är en intelligent man och jag hopas att andra kan ta till sig ditt budskap.

  SvaraRadera
 2. Det är bara löjligt att klippa om närmare 80 år gamla tecknade filmer för att någon kan ta illa upp, det är väl för fan i så fall bara att låta bli att titta.

  Det är som att man har skrivit om vissa döda författares böcker för att ingen ska bli kränkt över att man förr använde sig av ord och benämningar som inte ses som rumsrena idag (t ex Astrid Lindgrens Pippi-böcker).
  Hur långt ska man få gå, varför inte även t ex skriva om Mein Kampf (och ta bort allt idiotisk judehat i dem och påstå att Hitler i själva verket älskade alla människor oavsett etnicitet). Är bara idiotiskt att försöka skriva om historien,
  Är lite som när moderaterna försökte skriva om sin historia och påstod att det var de som införde allmän rösträtt när de i själva verket var emot det på den tiden.

  Disney kan däremot göra nya filmer utan stereotyper istället för att försöka skriva om sin egen historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joel säg inte så! Förr eller senare får någon för sig att de ska skriva om böcker bara för att de inte passar idag.

   Radera