onsdag 30 april 2014

Ådalen 31Inför första maj imorgon vill jag att ni alla minns Ådalen 31

Fabriksägarna valde att nästan halvera lönerna samtidigt som de höjde hyrorna och vedpriserna drastiskt. Strejken var ett faktum och när strejkbrytare anlitades (bl a studenter och professionella strejkbrytare, folk som inte gjorde det för pengarna utan av mer politiska själ) samlades tusentals människor i ett stormöte och gick så i en demonstration i Ådalen 1931, där sköts fem personer ihjäl och fem sårades av militär som stod under polismans befäl (av de döda var fyra demonstranter samt en 20-årig kvinna som inte var med i demonstrationståget utan stod på en gård som åskådare när hon blev träffad av en rikoschett).
En trumpetare vid namn Tord Andersson i arbetarnas musikkår från Dynäs ska ha blåst signalen "Eld upphör" och därmed fått militären att sluta skjuta. Andersson uppger själv i en tidningsintervju för tidningen Brand 1991 att han senare delgavs misstanke om brott för att "otillbörligen ha tagit kommandot över militär trupp", men att åtalet lades ner innan rättegångsdatumet.

Kapten Mesterton och Kapten Beckman fick 18 dagar i rumsarrest utan bevakning. Strejkledarna Axel Nordström och Helmer Sjödin fick sammanlagt 3 år och 2 månaders straffarbete. 2 protestskribenter (Olsson & Nilsson) fick 360 dagars fängelse. Sammanlagt fick militären 21 dagars rumsarrest utan bevakning medan demonstranterna fick 3430 dagars straffarbete och fängelse. Tänk på vilka som sköt vilka.

Händelserna i Ådalen 1931 lade grunden till vår arbetsrätt, till OB-ersättningen ni får, övertidsersättning, sjukledighet, medbestammenderätt, lag om anställningsskydd och många andra rättigheter som vi ser som en skyldighet idag men som facken kämpar för att upprätthålla varje avtalsrörelseAtt ens ge nazister tillstånd att demonstrera på första maj strider mot allt som arbetarrörelsen står för! Och att sedan gå ut och uppmana folk att inte gå ut i Jönköpings centrum den dagen är ett hån mot de som kämpat och dött i kampen för arbetarrörelsen.

1 kommentar:

  1. Vilket strålande 1 majtal!! Hoppas du är aktiv politiker.

    SvaraRadera