fredag 22 juli 2016

Fem år sedan idag - Kampen mot rasismen fortsätter

Det är idag exakt fem år sedan Anders Behring Breivik utförde terrorattentaten i Norge där han mördade 77 personer (plus skadade minst 319 st). Många av de mördade var barn.
Jag har idag tittar runt lite på diverse sidor här på Facebook. Bland kommentarer och inlägg märks ibland sverigedemokrater och deras svans som försöker påpeka att muslimsk terrorism är mycket värre plus att de blir väldigt kränkta om de blir ifrågasatta.

Utan hetsen och hatet från högerextrema grupper som SD, Fremskrittspartiet och ännu värre hade en sån som Breivik aldrig fått vatten på sin kvarn och känt ett sådant stöd för sina åsikter. Om man skriker att det pågår ett krig mot landet, om systemkollaps plus i samma mening lägger all skuld på invandrare kommer förr eller senare någon eller några att reagera och göra som Breivik gjorde. Breivik var fast förankrad i den främlingsfientliga sfären.

Svenska högerextrema mördare som t ex Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson eldades på av retoriken från såna som Jimmie Åkesson och varje flyktingboende som sätts i brand kan härledas tillbaka till SDs uttalanden och retorik.

Om man uttrycker, delar eller sprider illa dold smygrasism är man en del av problemet. Skriker man om att muslimer och invandrare kommer ta över landet och införa sharialagar så är man absolut ansvarig för det samhällsklimat som skapar rasism, främlingsfientlighet och hat. 


Att påminna människor om detta tror jag är det bästa sättet att hedra offren på Utöya. annars dog de förgäves.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar