Powered By Blogger

lördag 4 juni 2022

#swedengate = Jävla jolm

De sista veckorna har hashtagen #swedengate gått het på sociala medier. Handlar om att man som barn fick vänta på kompisens rum när kompisens familj skulle äta middag. 

En del upprörs väldigt över detta och försöker hävda att det är rasism, en del försöker dra referenser till allt möjligt som t ex d. I Aftonblaskan grinar en pajas som heter Meryem Yebio ut i en debattartikel om att hon "kände skam" när hon fick vänta på rummet" och att det gjorde henne "stolt över sitt eget ursprung". Herre gud, om hon inte hade större problem än så måste hon haft en rätt bra barndom.

Att detta ens är något att uppröras över. Och att en del försöker få det till rasism är bara larvigt. Jävla jolm,

Jag var ibland själv  med om det som barn, både hemma hos oss och hos kompisar och tycker fortfarande inte det var något konstigt med det. De käkade hemma hos oss om det var bestämt i förväg (samma när jag var hos dem). Men inte om någon följde med någon oplanerat hem efter skolan.

Det handlar om respekt för kompisens föräldrar (inte rubba andra familjers matplaner) som förmodligen står hemma och gör  middag. Jag skulle själv inte heller vilja stå med färdiglagad mat och dukat bord och ungar som plötsligt inte ska käka för att de ätit någon annanstans.
Jag hade som barn skämts ögonen ur mig om jag ständigt hade fått mat hos andra, som om de skulle trott att jag inte fick mat hemma. Det är hyfs att vänta på att bli inbjuden eller att avstå. Vem är ohyfsad nog att förvänta sig mat hos någon annan? Något annat är rent hyckleri att säga. 

Sedan har det även om en medvetenhet gällande mattsvinn.  Man lagade/lagar oftast mat åt ett visst antal personer + matlåda. Så om besöket (eller barns vänner) dök upp oväntat så hade det inte alltid lagat så det räckte till fler. 

Och då brukar en del gnällspikar gnälla  "Men ska barnet vara utan mat?! Tänk om hen inte får mat hemma hos sig?!". Om ungen inte får mat hemma hos sina päron vore det nog dags att ringa soc.


En annan sak som togs upp under samma hashtag var rasism i mat.

Och då rör det sig inte om det gamla förlegade namnet på chokladbollar eller mintkyssar utan någon tomte som upprörs över glassarna Nogger, Nogger Black och 88:an.
Den heter Nogger för att den innehåller nougat, nogger black hette så för att det var en version på samma glass som var svart för att den innehöll lakrits. Och 88 refererar inte till "heil hitler", utan 88:an var från början ett arbetsnamn eftersom det var den 88:e produkten som Trollhätteglass tog fram. 1973 slogs Trollhätteglass ihop med Glace-Bolaget och 88:an var den enda Trollhätteglassen som överlevde fusionen. 
Det går faktiskt kolla upp saker innan man bajsar på sig av kränkthet, men en del människor verkar vilja bli kränkta i sin iver att få uppröras över något. Och då spelar det ingen roll om det sedan visade sig vara falskt, det var lika hemskt för de idioterna ändå,



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar