Powered By Blogger

måndag 26 augusti 2024

Ignoranta upprörda människor utan koll

 Senaste veckan har jag läst en hel upprörda kommentarer på bland annat Facebook.

En motion har lämnats in av två socialdemokrater och har lagts fram vid kyrkomötet. Motionen handlar om att förbjuda brudöverlämning vid vigslar Svenska kyrkan, det vill säga att brudens pappa leder bruden genom kyrkan fram till altaret där pappan överlämnar bruden till brudgummen.
Motionen har fått medhåll från många präster inom Svenska kyrkan. 

Men många är upprörda och skriver saker som "jävla sossar som pissar på våra svenska traditioner!". Själv tänker jag mer att de upprörda snarare är  opålästa ignoranta idioter som som inte kan ett skit om våra svenska traditioner.

Det är ingen svensk tradition. Brud-överlämningen är en är en gammal sed från bland annat England från svunna tider när kvinnor inte var myndiga utan förmyndarskapet lämnades över från pappan till maken och bara för att folk tycker det är gulligt att pappan går med dottern till altaret förändrar inte faktumet.

Men i Sverige har brud-överlämning aldrig varit en tradition. Sverige har aldrig haft sedvänjan att bruden ska ges bort av pappan utan den svenska kyrkans tradition varit sedan medeltiden att brudparet går till altaret tillsammans. En svensk tradition ända sedan medeltiden.
Vi har aldrig haft någon pappa som gett bort någon dotter, inte ens på 1800-talet eller 1700-talet . På 70-80-90- talet förekom det aldrig.
Men nu har svenskarna förgapat sig i en amerikansk sedvänja där dottern ska "ges bort" till den blivande maken som en handelsvara, torgförd av amerikanska filmer och tv-serier.

När svenska kungen och drottningen gifte sig 1976 gick de båda fram till altaret. Men när kronprinsessan Victoria skulle gifta sig ville hon bryta den seden och krävde att pappa kungen skulle leda henne fram till altaret i amerikansk stil. Då vägrade Svenska kyrkan gå med på det varpå kronprinsessan blev putt då hon tydligen också kollat för mycket på Hollywood och det blev en liten kompromiss där pappa knugen varpå fick leda kronprinsessan halva vägen varpå hon sedan gick tillsammans med Daniel fram till altaret.

En del hävdar "Man kanske tänkte så förr, men det har ju inte samma symbolik för oss idag för jag har då aldrig tänkt på det så."
Nej just det, du har inte tänkt tanken på vad den seden ens kommer ifrån! Men det ändrar inte att det är en gammal sed från när kvinnor inte fick bestämma själva och pappan lämnade över förmyndarskapet till maken. Och att vissa inte har tänkt på det ändrar som sagt inte det faktumet. Symboliken i brud-överlämningen har inte ändrats, det är bara folk som skiter i den. Folk som inte tänker ett steg längre och ställer sig frågan varför man i den svenska kyrkan ända sedan medeltiden har valt en sed där brudparet går in tillsammans till altaret.

En del som upprörs hävdar att de är kunder i Svenska kyrkan och då kunden alltid har rätt så måste kyrkan tillgodose alla deras önskemål.

Jag kan garantera att om jag skulle kräva att prästen skulle läsa ur en Kalle Anka-serietidning istället för ur bibeln under vigseln så hade det ändå inte skett, men prästen borde väl med samma logik även respektera det. Och om folk tror att kunden alltid har rätt så kan de ju prova att gå in på Ica eller Coop och kasta lite ägg, för med deras logik så borde de ju få det då de är kunder. Kunden  har rätt att välja leverantör, inte ändra utbudet.

Även om jag själv inte är ett dugg religion, ogillar religioner och aldrig haft något för äktenskap så är ändå en vigselgudstjänst I Svenska kyrkan just en gudstjänst i kyrkan och vigselgudstjänsten följer i allra högsta grad kyrkans "regler" och är inte en kuliss för mindre vetande som vill ha ett "hollywoodbröllop". Gillar några inte det kan de ju viga sig i ett annat samfund än Svenska kyrkan. Det finns många att välja på.

Och om brudens pappa vill gå fram till altaret får väl farsgubben själv gifta sig med brudgummen istället.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar