onsdag 9 maj 2012

Filmtips (Resan till Melonia)"Resan till Melonia" är en svensk-norsk animerad film från 1989 av Per Åhlin, fritt efter Williams Shakespeares pjäs "Stormen" (men den är även inspirerad av Charles Dickens "Oliver Twist" och Jules Vernes "Maskinön").Handling: På den gröna paradisön Melonia bor trollkarlen Prospero och hans dotter Miranda.  På ön bor även poeten William plus Prosperos två tjänare stormfågeln Ariel och trädgårdsmästaren Caliban (som till utseendet liknar ett vandrande grönsaksland). Livet på Melonia är fridfyllt och bekymmerslöst, utom för Caliban som måste slita hårt med både trädgården och hushållet.

På andra sidan havet ligger industriön Plutonia där skurkarna Slug och Slask härskar, där håller de barn instängda som slavar i sin stora vapenfabrik. Slug och Slagg beger sig sig med ett fartyg mot Melonia med planer på att även exploatera denna ö. Fartygets besättning består Kapten Julgransfot, Kockan och Rorsman. Med på båten finns även en fripassagerare gömd i en stor låda, pojken Ferdinand som har rymt från fabriken. Ariel framkallar en storm som gör att båten går under (alla överlever dock).....


Detta är en av mina absoluta favoritfilmer någonsin! Enligt mig den bästa animerade film som gjorts (Disney får ursäkta).

De svenska rösterna görs av:
Prospero - Allan Edwall
Miranda - Robin ""Robyn" Carlsson
Ferdinand - Olle Sarri
Ariel - Tomas von Brömssen
Caliban - Ernst Günther
William - Jan-Olof Strandberg
Slug - Jan Blomberg
Slagg - Hans Alfredsson
Kockan - Eva Rydberg
Kapten Julgransfot - Ingvar Kjellson
Rorsman - Nils Eklund
Här är några scener ur filmen:

Prospero förklarar vad Plutonia är
Trädgårdsmästaren Caliban
Poeten William

2 kommentarer:

  1. Barndomsnostalgi <3

    SvaraRadera
  2. Per Åhlin är fantastisk! Synd att han inte har gjort mer, men antar att han tyvärr inte har en stab och budget som gubbarna på Disney, Pixar etc.

    /Martin

    SvaraRadera