torsdag 17 maj 2012

Hur ser man vilket kön Barbapappa har?

Visste ni att ca 60% barnböcker har manliga huvudroller medan bara ca 40% har kvinnliga? Tydligen borde vi alla vara jättearga över detta, i alla fall enligt Karin Salmson och Marie Tomicic.
"Ett ramaskri borde vara på sin plats i ett land som vill fortsätta bära såväl jämställdhetens som barnbokens fana högt!", Skriver de i denna debattartikel i Svenska Dagbladet.

Jag har ett bättre förslag. Låt oss kräva en ny lag där vi tvingar alla barnboksförfattare att bara skriva om rätt saker, rätt personer och vid rätt tillfälle! Böter, fängelse, smisk på stjärten, arkebusering och skamvrå.... ....Ja maktmedlen är många och såklart oerhört berättigade. Polisen ska ha rätt att när som helst kunna göra husrannsakningar i alla författares datorer och beslagta allt material som inte är korrekt.
Idiotin känner inga gränser för en del!

Idiotartikel! Jag undrar vilka mähän som fick i uppdrag att sitta på arbetstid och räkna snoppar och snippor i barnböcker. Jag undrar hur de ställde sig till Barbapappa. Dock rätt kul att de, trots att de försöker trolla med siffrora, kommer fram till att tjejer är mer representerade än killar i ungdomsböckerna men att det då istället handlar om killarnas dåliga utbildning och att de inte kan läsa.

Jag läser en hel del barnböcker, bland annat för barnen på mitt jobb men även för min systerson. Finns många bra barnböcker med flickor i huvudrollerna, bara att läsa t ex Astrid Lindgren. Fast i framtiden får vi nog kanske cencurera bort pojkarna i "Alla vi barn i Bullerbyn" så att de inte tar för stor plats på flickorna bekostnad. :P
Jag trodde förresten att de flesta barnboksförfattare var kvinnor och de har väl rätten att själva välja vad deras egna böcker ska handla om. Om Salmson och Tomicic stör sig på detta är det väl inget som hindrar dem från att själva försöka skriva barnböcker.

Att fokusera på kön är att frånta litteraturen ett av dess störta värden. Det är synd att anta att man bara kan identifera sig med barnboksfigurer av sitt eget kön.  Det är inte protagonisternas kön som skapar igenkännande och trygghet oavsett åldrarm det är författarnas och illustratörernas förmåga att förmedla en historia.
Jag hade själv som barn inga som helst problem med att leva mig in i huvudpersoner jag gillade oavsett kön, det gäller även djur och fantasifigurer, och jag antar att jag inte är så jävla unik när det kommer till den punkten.

Jag undrar vad som kommer härnäst på kravlistan. Kanske de kan gnälla på Bondfilmerna och kräva att  varannan Bond-rulle ska ha en kvinnlig James Bond.Själv vill jag slå ett slag för dvärgarna, det är för lite dvärgar i barnböckerna:

1 kommentar:

  1. Knäppa radikalfeminister utan verklighetsförankring.

    SvaraRadera