lördag 10 augusti 2013

Hur visste hon att de var somalier?


Jag läste idag på Facebook en länk om någon mamma som skrev om att hennes dotter hade blivit rånad och misshandlad av somalier plus lagt upp en bild på vad som ska vara hennes dotter.

"HJÄLP MIN DOTTER OCH HENNES CHOCKADE OCH LEDSNA FAMILJ!!!
Hjälp oss att ta fast de 5st Somalier i 25-års åldern som rått och mycket brutalt
misshandlade min 19-åriga dotter med flera knytnävsslag både i ansiktet och emot kroppen.
Hon fick även ta emot en hel del sparkar och slag i magen och benen då hon låg hjälplös på marken. De rånade henne på de pengar hon just tagit ut ifrån en automat samt hennes bankomatkort.
Som avslutning spottade de på henne där hon låg svårt chockad på marken.
Detta utspelade sig på Onsdagen den 7/8 på Drottninggatan strax intill Arkaden i Göteborg omkring 14.00-tiden.
Har Du/Ni sett eller hört något så snälla Ni kontakta POLISEN I GÖTEBORG.
Alla tips/information är av stort intresse!
Varma hälsningar Julia, hennes Mamma och Pappa samt hennes chockade och ledsna syskon."
Det är en sak att säga att förrövarna är svarta då signalement bör vara så detaljerade som möjligt, men jag är jävligt tveksam till att slänga ur sig att de var av en specifik nationalitet om man inte är absolut säker på det till 100%. Somalier är en nationalitet, inte i ett utseende.
Hur visste hon att de var somalier? Kollade hon deras pass? Berättade de för henne att de var från Somalia? Pratade de somaliska vilket är ett språk som hon själv kan? Jag tvivlar på att hon själv pratar somaliska och jag har tror inte att de gick runt med en stor skylt det stod "somalier" på. De kan väl lika gärna varit från t ex Sudan, Etiopien, Eritrea, Djibouti, Zimbabwe, Uganda etc etc..

Det är tråkigt och tragiskt att överfall händer, men i detta fallet var det rätt så uppenbart att bilden endast var en chockbild som var till för att sprida hat, inte för att få seriös hjälp. Bildtexten angav inget om hudfärg, utan nämnde en nationalitet, om man väljer att läsa det som hudfärg, så är det ytterligare ett tecken på att man kanske är lite fördomsfull ändå.
Det var mycket i inlägget som gör att det saknar trovärdighet, inte bara det fattiga signalementet utan även saker som vart det hände.
Lite suspekt när denna kvinna är bosatt i Kungälv och studerar i Florida, trots att hon under den tiden hon studerade där bodde i Sätilla... och att hennes konto inte haft någon aktivitet förrän för en vecka sedan, utan att nämna denna händelse alls. Hennes mamma tryckte också på gilla i kommentarer om att de borde rösta på SD (och när de skriver saker som "Sandnegrer") plus att hon även verkar gilla Svenskarnas Parti. 
Dock så är det stora problemet inte om händelsen/bilden har hänt eller inte (det kan mycket väl ha hänt). Problemet är debattklimatet som uppstår inom bara några sekunder efter att den publicerats. Rasistiska tillfällen och hurrarop för SDs räkning är garanterat att räkna med. 

Om de visar uppenbara tendenser till rasism, såsom att anse att "5 somalier" är tillräckligt signalement och "jag är inte rasist, men"-argument ursäktar det, så ja, då tycker jag det är ok att diskutera om personen kanske är rasist.
Rasist är någon som anser att folk med olika ursprung har olika värde. Sen maskeras denna rasism ofta genom att man istället försöker lägga fokus på någon diffus kulturell aspekt. Men hela kulturdiskussionen är dock avsiktligt missriktad, den funkar bara som en fasad för att kunna bunta ihop människor från vissa delar av världen utan att det finns någon annan gemensam nämnare än just ursprung. Ingen skulle t ex påstå att en katolik och en protestant har särskilt mycket gemensamt i sitt religionsutövande, men en sunni- och shiamuslim buntas mer än gärna gladeligen ihop.
SD är några som är experter på detta, det går till och med att spåra bakåt i tiden när detta parti övergick från ren rasism till den sk "kulturrasismen". Det är en fasad för att dölja rasismen, men rasismen finns likväl där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar