onsdag 22 januari 2014

Sissela Kyle är inte ra


Folk "rasar" över guldbaggegalan som gick i måndags med Sissela Kyle som programledare. Själv tittade jag men slog över innan programmet var slut då jag inte har så mycket övers för sådana program. Sedan får man hör att folk kallar Sissela Kyle rasist bara för att de har missförstått skämten. Jisses!!!

– Det är gräsligt tycker jag. Överhuvudtaget var det en unken tillställning, jag vet inte om de var inspirerade av det här 50-årsjubileet och att de ville förpassa allting tillbaka till –64. De gjorde det på fler än ett sätt, säger Lars Lundström, manusförfattare till bland annat ”Äkta människor” i SVT.
Han menar att det skulle blivit skandal i ett annat land än Sverige.
– Jag är inte den som tycker att man alltid måste vara så himla politisk korrekt men det där är rena stövelövertrampet, hur kan de göra så? I vilket annat land som helst, i Storbritannien eller USA skulle det vara sån skandal, det skulle vara rullgardinen ner, men här i Sverige kan man tydligen hålla på så här, fortsätter han.
Ord är farliga, någon kan ju bli kränkt! Bäst att förbjuda alla ord. Självklart är det en skandal, det vet vi ju alla att de enda man får skämta om är kränkta vita medelålders heterosexuella män! Om vi tummar på den regeln vet man inte var det kan sluta, ja då kanske vi börjar skämta om allt möjligt. Nej usch och fy.

Regissören Farnaz Arbabi, som även sitter i Guldbaggejuryn, lämnade tydligen galan i protest när hon hörde Sissela Kyles presentationer. Synd att inte Sissela fick alla i guldbaggejuryn att lämna galan, ett gäng bajsnödiga pretton till stroppar som delar ut priser till filmer folk inte vill se och som dessutom vägrar ge priser till komedier för att dessa "inte är fina nog. Att t ex "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" inte vann en guldbagge för bästa smink/mask (vilket istället gick till "Vi är bäst") borde vara nog för att omyndigförkara hela guldbagejuryn.

Det folk upprörs över att Sissela Kyle presenterade Kodjo Akolor med meningen "nu blir det färgfilm" med hänvisning till komikerns namn som påminner om engelskans "kodak color" ("färgfilm"). Vad är det rasistiska med det? Det är väl inte Sissela Kyle och manusförfattaren Calle Norléns fel att folk är trögtänkta och missförstår en simpel ordvits?
När Sissela presenterade Özz Nujen och Marika Carlsson hänvisade hon enbart till Özz Nujens eget ständiga skämtande om sin, och ävrn andra kurders, kroppsbehåring (är lite av Özz Nujens signum, att skämta om kroppsbehåring och om att han är kurd) och Marika Carlssons föreställning "En negers uppväxt" (har man tagit sig tid och lyssnat på Marikas Carlssons egna förklaringar om sin föreställningen blir det mer begripligt). Sissela Kyle gjorde bara en återupprepning av vad Özz och Marika själva uttryckt vid rätt många tillfällen.

Och att det som Sissela sa var skrivet av den alltid lite bitske och sarkastiske Calle Norén verkat de flesta ha missat. Calle Norlén, tillsammans med bl a Jonas Gardell, tillhör en utsatt grupp som vissa nationer avrättar bara för att de är de. Både Norlén och Gardell har en intellektuell, utlämnande, vass, utmanande, och ofta elak och cynisk humor tillsammans med personer från andra utsatta grupper (såsom Lenny Bruce, Chris Rock eller Eddie Murphy).
För att citera Jonas Gardells kloka ord:
"Humorn är en av demokratins viktigaste verktyg. Så de som ropar på censur och säger att vi inte ska skämta om det ena eller det andra, de ska vara medvetna om att de talar i samma tungor och med samma argument som världens samlade diktaturer genom tiderna. Makten har alltid fruktat humorn, eftersom humorn gör makten löjlig. Så länge vi skrattar är vi inte besegrade."

Klubbarrangören Julia Frändefors är en annan som har upprörts över Guldbaggegalan. I sin debattartikel på SVT Debatt tar hon även upp och upprörs över filmen "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" på grund av att ordet neger yttras i den. Att hon dessutpm angående guldbaggegalan lyssnar in ord som varken användes eller ens antyddes är ansträngande pinsamt i en debattartikel med krystade beskyllningar om rasism.
Angående Julias upprördhet över filmen "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" så utspelar sig ju mycket i början av 1900-talet när rasbiologin fortfarande var stark i både Europa och USA (är ju också därför Robert Gustavssons rollfigur i början av filmen blir steriliserad av en gammal darrhänt läkare som är besatt av rasbiologi) och man pratade på det sättet på den tiden. Det vore som att göra en film om nazister men att ta bort deras antisemitism för att ingen ska ta illa upp.
Sedan skriver Julia även att hon kommit i bråk med andra mörkhyade som använt ord som inte passar Julia. Det är väl ändå upp till var och en hur dom handskas med detta. Vi har rätt till valmöjligheter och tacklar saker och ting på olika sätt. Några bryr sig säkert inte över orden och en del är extra känsliga. Så är det med det mesta i livet och något som vi kanske måste förhålla oss till. Fast om Julia Frändfors tycker så illa om diskriminering, varför i helvete öppnar hon då en klubb vid namn "gubbhen" där ca 50 % av befolkningen inte får komma in?

Varför känns det som om Lars Lundström, Julia Frändfors och alla andra som upprörs har granskat programmet med lupp och när de inte hittat något istället hittat på? Jag börjar mest tänka på Killinggängets sketch i " Manegen med Glenn Killing" där en gubbe spelad av Gustavsson hävdar att "Astrid Lindgren är en sopa som skriver snusk" och när han inte hittar det snusk han hävdat finns i hennes böcker skriver till det själv med krita för att ändå kunna uppröras.

Att klaga på det som yttras under några sekunder i en några timmar lång gala, säger mer om personen som klagar än vad det säger om galan. Men vem vet, kanske borde alla till höger om FP och till vänster om S bara hålla tyst. Någon kan ju ta illa vid sig.

2 kommentarer:

  1. Om en vit person hade burit namnet "Kodjo Akolor" skulle Kyle kört samma skämt.

    SvaraRadera
  2. Jonas Gardell blev också kränkt på galan. Så nu är Calle Norlén inte bara stämplad som rasist, utan även som homofob vilket är mycket intressant.

    SvaraRadera