lördag 5 mars 2016

Att sitta på uteservering är inte heller en mänsklig rättighet


En bloggare som blev känd för att han medverkade i ett program där han visade att han inte kan någonting har ordet skrev om rökare och uteserveringar i förra helgens Metro.
Han är inte ensam om att ha sådana korkade idéer, en del har redan kommit med ännu dummare förslag.


Kära Paris, om du inte vill känna röklukt så sätt dig inte brevid rökare. Du vill alltså tvinga restauranger som tillåter folk att röka på sina uteserveringar att förbjuda människor för att du inte gillar det de gör. ifall du inte gillar att få rök på dig så leta upp en uteservering där det är förbjudet att röka. 
Ett argument som alltid nämns är "det luktar äckligt" vilket även Daniel Paris gjorde i Metro. Men om vi ska förbjuda saker på offentlig plats för att det luktar äckligt så har jag en lång lista på saker som vi i så fall också ska förbjuda. Ska inte alla som luktar illa stanna hemma i så fall? Förbjud även bilar, mopeder och fabriker. Förbjud även alkoholister, för inte vill väl jag behöva bli påmind om hur dessa förgiftar sig själva när jag njuter av min öl i solen. Småbarn som skriker och springer runt är också ett jävligt störande problem som jag jag inte ska behöva bli utsatt för, förbjud barn på restaurang  Jag tycker inte om lukten av parfym, curry, banan, dålig andedräkt, svett, prutt etcetera. Jag gillar inte heller kaffe så med den logiken kan Daniel Paris och alla andra dricka sitt jävla kaffe hemma istället. Gapiga tanter stör mig också så de borde förbjudas på offentliga platser. Samma sak gäller sporfånar, föräldrar som bloggar, fans av melodifestivalen, folk som tar selfies, dokusåpadeltagare etcetera. Förbjud allt, precis allt. Det är lösningen. Verkligen bra att vi ger utrymme för alla intoleranta, perfekta människor som inte ska behöva finna sig i någonting de kan ogilla.

Och om man talar om passiv rökning så vill jag påpeka att passiv rökning handlar om sådana som lever med rökare (som då ofta röker inne i hemmet). Röken stannar inte direkt kvar efter att vi andats ut den utomhus, utan den stiger uppåt tills den är i stort sett helt borta. Det finns studier som visar att de skadliga ämnena är så uppblandade med luft att de är ofarliga i princip direkt efter utandning (men det nämns såklart aldrig i debatten).
Om man ändå oroar sig så mycket kan man istället välja en restaurang som redan har rökförbud. Ska man även förbjuda husdjur offentligt på grund av allergiker?

De flesta av oss som röker/har rökt försöker att hålla oss undan men likt förbannat så ska det vara en människa som ska gå precis bredvid där man står. Man märker själv när man har gått undan lite för att inte folk ska få röken på sig, men ändå ska folk tränga sig nära.
Jag minns för X antal år sedan när jag pluggade på en folkhögskola där det var rökförbud på hela skolans område förutom i en "rökruta" som var ett litet öppet lusthus med tak. Men så fort det regnade sökte sig en massa ickerökare dit och om man då rökte där gnällde de högljutt på att de fick rök på sig. Om man inte gillar rök och har problem med rökrutor så häng inte där och klaga.

Man går förresten inte till en uteservering för frisk luft. Finns massa andra gaser som är farligare än cigaretter. Om Daniel Paris vill ha frisk luft kan han istället ta och gå en promenad i skogen eller något liknande så att han får riktigt frisk luft

Unge Herr Paris nämner att röka inte är någon mänsklig rättighet. Han glömmer däremot bort att sitta på uteservering inte heller är någon mänsklig rättighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar