Powered By Blogger

söndag 22 april 2012

Filmtips (Leif)

"Leif" är en svensk farsartad musikalkomedi från 1987
av humorgruppen Galenskaparna och After Shave.
Skriven och regiserad av galenskaparen Claes Eriksson.
Handling: I den lilla staden Rotum (läs vad det blir baklänges) jobbar de flesta stolta på ortens vapenfabrik Kanoner & Krut. En dag påstår signaturen Leif i lokaltidningen att fabriken sysslar med illegal vapenhandel. Vapenfabrikens VD direktör Gunnar Volt (spelad av Anders Eriksson) får en chock. Att någon bara har fräckheten att så om samhällets stolthet Kanoner & Krut, även om det nu råkar vara sant. Han samlar ledningen och alla är överens, Leif måste finnas och stoppas. Men vem är Leif?
Mitt i allt detta dyker några iranier upp med en väska full av pengar för att avsluta en affär, Volts fru Doris (Kerstin Granlund) ska föda och poliserna Holm (Peter Rangmar) och Nilsson (Jan Rippe) från Stockholm lägger näsan i blöt....


Galenskaparna (Anders Eriksson, Claes Eriksson & Kerstin Granlund) & After Shave (Jan Rippe, Peter Rangmar, Knut Agnred & Per Fritzell) spelar de flesta roller själva. Precis när filmen skulle ha biopremiär så uppdagades Boforsaffären upp i medierna.


Filmen har många väldigt roliga scener: T ex när Volt och två av hans vicedirektörer stannat vid ett matställe och börjar där diskutera huruvida människan är ond eller god, och fastnar för det senare, samtidigt som ett våldsamt slagsmål urartar och demolerar hela resturangen bakom deras ryggar. Eller i biljakten där Direktör Volt försöker smita från iranierna i en lastbil (med flaket fullt av diktatorer och vapenhandlare på en läktare), följd av iranierna i en brandbil med slang, vicedirektörerna i en brandbil med stege och poliserna i en ambulans. Etc etc etc.



Resturang-slagsmålet
Biljakten
Musikalnummer:

1 kommentar:

  1. Rolig film, var dock ett tag sedan jag såg den. Tycker dock "Monopol" är roligare

    SvaraRadera