tisdag 18 februari 2014

Hur många män i musikhistorien är "bortglömda"?


Förlåt, men jag förstår inte vart fan de vill komma med denna artikel?

Stackars vita kränkta mä.... ....kvinnor.

Skapa ditt eget band, gör din karriär på ett värdigt sätt, sälj dina egna skivor. Som riktiga musiker gör. Men förvänta er för helvete ingen jävla särbehandling!

Ska vi införa lagar som säger att om man köper en låt gjord av en manlig artist så måste man också köpa en av en kvinnlig? Måste alla musikboxar med mera innehålla minst 50 % kvinnliga musiker?
För mig personligen så finns det mycket få kvinnliga artister jag faktiskt gillar, helt enkelt för att de inte normalt gör den musik som jag gillar (några undantag är Janis Joplin, Aretha Franklin Girlschool och diverse 60-talsband som t ex The Shireless, The Chrystals, The Ronettes etc etc). Det har inget som helst att göra med om de är kvinnor eller inte.
Musikindustrin är en kommersiell bransch, de som drar in mest får störst fördelar, så enkelt är det faktiskt. Musikbranschen är lika hänsynslös för alla. Det har inget med kön att göra. Trots allt, är det konsumenterna som lyfter fram eller ratar en artist.

Sedan handlar det fortfarande om vilka som för in mest pengar. Och så länge det är så, kommer många mer okända producenter få kämpa på mera. Att Max Martin fortfarande ligger i toppen, beror ju på att han levererar just det som musikindustrin önskar mest av allt: Pengar!
Det handlar inte ett skit om sexism eller mansdominans, enbart om pengar och vilka som kan dra in mest pengar. Musikindustrin satsar där pengarna finns.
Men visst, jag kan hålla med om att när man beskriver Sveriges musikunder så är det oftast de manliga producenterna som nämns. Men det handlar om pengar och om de som fört in mer pengar. Musikindustrin idag enbart vill tjänar pengar.
De flesta kvinnor inom musiken är klassiska musiker, och där satsar man inte överhuvudtaget just för att musikindustrin ser denna sida som helt oviktig. Tittar man på statistiken så är det män som väljer rock/pop osv och kvinnorna väljer klassisk musik som sång och instrument. Så om man helt enkelt satsade mer på klassisk musik, så skulle förmodligen fler kvinnor plötsligt synas mycket mer. Jag går här på statistik ifrån bl a Sveriges musik-och kulturskoleråd. Den visar att på våra musik och kulturskolor finns ca 73% tjejer. Killar väljer rock och tjejer klassisk sång och violin etc.

Jag är dock jävligt säker på att man kan göra en MINST lika lång lista på män som är duktiga musiker på olika sätt, som även dom blivit "bortglömda". Man kan göra en långt LÄNGRE lista på manliga musiker och sedan diskutera vem som skall anses mest diskriminerad i musiken.
Förmodligen kommer betydligt fler artister bli ihågkomna från våran generation då det är lättare att upptäcka och utforska musik och artister.
Det är inte direkt så att man delat upp musikvärden i två lika stora delar där den kvinnliga halvan hoppas över. Den är så oändligt mycket mindre, men den växer vilket såklart är bra och bör uppmuntras..... .....Men det får vara på lika villkor!  Gå in på vilken musikutbildning som helst där man sysslar med populärmusik på högskolor, folkhögskolor eller estetisk gymnasielinje så kommer ni se att de flesta som sitter bakom gitarrerna, basarna, trummorna etc är killar (av 15 stycken kanske det är 1-3 tjejer). Musikmiljön består ofta av män, både på och bakom scen, och sen står det en sångerska längst fram och är söt. Det är där förändringen behöver ske. Men den kan ju bara ske om kvinnor vill utbilda sig och jobba inom de yrken de klagar på är för mansdominerade. Enkel jävla matematik! Är så trött på allt det här "buhu, stackars mig för jag är kvinna"-skitsnacket. Det finns en anledning till varför, hitta anledningen och lös problemet istället för att gå ut och gnälla.


Denna larviga debattartikel i aftonblaskan är enbart en meningslös styrkedemonstration med en löjligt överdriven retorik.  Ingen har sagt att det inte finns kvinnliga musiker. Jag undrar över vad listan på manliga artister är någonstans (finns det någon sådan att jämföra med?). Såklart har de ingen sådan lista eftersom om man jämför män och kvinnor, så hur stor blir då listan på manliga musiker? Som sagt, ingen har sagt att det inte finns kvinnliga musiker, men att på detta patetisja sätt försöka framställa det som en slagt jämställdhetsfråga är enbart egotrippat, missvisande och oärligt. Det finns kanske 1 sida kvinnliga musiker och 50 sidor manliga musiker och dessa debattartikelförfattare tycker att av dessa 51 sidor musiker så skall minst hälften av scenerna gå till 1 enda sida? Då är det knappast jämställdhet man snackar om.

Sedan tycker jag det är fel att göra som Lisa Nilsson och promota "fina flickan myten" som om kvinnor inte väljer att ha one night stands eller som om kvinnor inte pratar med väninnorna om folk de hookat upp med.
Dessutom så sker baktalande i lika hög grad av kvinnor, skillnaden är att de flesta kvinnor som gör detta i samband med promiskuitet inte talar om män utan om andra kvinnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar