söndag 9 februari 2014

Jag tittar i alla fall inte på OS (det gjorde jag inte när det var i Kina heller)


Jonas Gardell har onekligen en poängIdag kan man se Hitler, nationalsocialisterna och deras förskräckliga gärningar som en helhet i backspegeln. När OS i Berlin gick av stapeln 1936 hade man inte samma perspektiv, och likheterna mellan situationen då och nu, med det ryska OS:et, finns ändå där om man tänker efter lite grann.
När OS är över kan man ju dela de flera hundra miljarderna med antalet medaljer Ryssland tar för att se priset för att framstå som den ledande nationen i världen. Guld 1,5 - Silver 1 - Brons 0,5 .... lägg sen ihop och dela B(lir nåt för PISA det).
"Naturligtvis hör idrott och politik ihop. Tror nån att Ryssland satsar alla miljarderna för att det är skoj att åka skidor?"
Det är inte rätt att stöda en "ledare" som manipulerar folket till att mörda HBTQ-personer. Att inte säga ifrån/med att säga det är fel att protestera etc. Det är ett patetiskt argument att tycka synd om idrottarna att de inte skulle kunna få åka till OS och tävla. Människor slängs i fängelse och torteras i Ryssland för att de vill ha lön, är kära i någon av ens eget kön eller kritiserar regimen, man kanske borde vidga sitt perspektiv lite? Folk är så fruktansvärt korkade.

Om idrottare nu ska åka dit så kan de väl i alla fall visa att de står bakom mänskliga rättigheter (om de nu gör det). Olympiaderna är alltid politik. 
America skickade svarta spelare till Berlin då Hitler hade spelen 1936, det var meningen att alla skulle spela med i Hitlers tankar med att de vita är bäst. Det sket Jesse Owens i och vann 4 guld (Den bild jag får i huvudet när jag tänker på Berlin-OS 36 är Jesse Owens på prispallen! Vilket långfinger var inte det för arrangören!).

1968 i Mexico City stod guldmedaljören Tommie Smith och bronsmedaljören John Carlos på prispallen och gjorde "black pride"-knytnäven för att protestera mot rasförtrycket i USA. Silvermedaljören, australiensaren Peter Norman var införstådd med deras protest (och var även den som kom på idén att de kunde ha en varsin svart handske då Carlos råkat glömma sina) och visade de sitt stöd genom att under prisutdelningen (precis som Smith och Carlos) bära en knapp för Olympics Project for Human Rights. Smith och Carlos blev efter prisutdelningen uteslutna av den amerikanska olympiska kommittén och fick inte fortsätta tävla i OS. Norman varnades men fick stanna kvar under resten av OS-tävlingarna under vilka han fortsatte att uttala sitt stöd för människorättsrörelsen (för det blev han dock straffad av det australiska idrottsetablissemanget och fick inte vara med på nästa OS trots att han var deras bästa sprinter vilket ledde till att Autralien för första gången stod utan en manlig sprinter vid ett olympiskt spel. När Australiens olympier genom tiderna gjorde ett ärevarv vid de olympiska spelen i Sydney 2000 var Norman inte inbjuden, den ende australiske olympiern som inte fick delta.).

Detsamma, om än i mindre skala, gäller Emma Green-Tregaro's naglar på friidrotts-VM i Moskva förra året. Jag hoppas att många idrottare tar chansen att visa vad de flesta av oss tycker i sakfrågan på plats.


Att bojkotta Putin och hans OS handlar om så mycket mer än HBTQ-rättigheter! Det handlar även om hur man har behandlat de slavarbetare som skickats hem utan den utlovade lönen (och de som protesterar våldtas med järnspett), djurplågeri i form av infångandet av späckhuggare som ska visas upp i små akvarie (samt avlivandet av alla herrelösa hundar). Om Putin går med vinst kommer hans position att stärkas. Många menar dock att Putin kommer använda eventuell bojkott som vriden anti-västpropaganda, Putins censur av medier har dock har lyckats stoppa information från att komma in och ut via sociala medier. Jag tror att det är viktigt att bojkotta, inte minst för att värna om den egna integriteten.

Det skrämmer mig att sport är viktigare än mänskliga rättigheter, att sport alltid tar största platsen i nyheterna. Jag bojkottar detta skamliga evenemang! Många sade att det inte spelar någon roll, men vet ni vad? Det spelar roll för mig, och om tillräckligt många eller rent av alla gjorde likadant så skulle det definitivt spela roll. Alla sportintresserade uppmanas stänga av TV:n och istället bege sig ut och sporta.
Tycker de borde ha någon form av varning för alla som åker dit, typ: "På grund av inskränkthet och girighet tillkommer en kraftig tidsskillnad vid inresa till Sotchi, vi ber därför samtliga resenärer, idrottare och tv-tittare vänligen ställa tillbaka era klockor 200år."

Se Human Rights Watch dokumentation om antigayförföljelse i Ryssland. Hjälp till att sprida! 
Det här är instigerat av Putins omhuldade koppel den s.k. Nasije-rörelsen, orodoxa kyrkan med flera och flirtar med nationalister och ryska "neo-nassar. Det är bra om Human Right Watch kan få hålla sig kvar i Ryssland men frågan är hur länge. Det bästa vore om OS visade storhet och tog steget mot en bättre värld... Men det är tydligt att så inte är fallet. Nordkorea nästa!


2 kommentarer:

  1. Bojkotta OS invigningen på TV! Det ska JAG göra. Jag tycker väldigt mycket om invigningarna men i år tänker jag INTE TITTA. För jag är FÖR mänsklig rättigheter, jag vill att homosexuella ska känna sig trygga, att djuren ska ha det bra och jag är EMOT slavarbete och utnyttjande av människor. Vägra OS invigningen på TV imorgon! En liten markering kan man väl alltid som medmänniska göra.

    SvaraRadera
  2. OS borde vara medvetna om att deras ställning kan göra skillnad. Om länderna som stöttar OS visar att det som händer i Ryssland inte är ok gör OS-organisationen likadant. Dom är som alla andra drivna av intäckter.

    Tess

    SvaraRadera