fredag 21 februari 2014

Hycklande moralpanik

Det är sedan några veckor återigen dags för Melodifestivalen - En karaoketävling där över hälften av låtarna är låtstölder, även de flesta av manusförfattarens skämt är stulna. Fast den senaste veckan har folk surat över något annan i programmet, nämligen en snutt ur pausunderhållningen. Programledaren Nour El Refai hade skrivit en sketsch där hon och Björn Gustafsson spelade siamesiska tvillingar. Där tog Björn Nour på bröstet med orden "Det kliar". Och sedan utbröt moralpanik bland hycklande moralister som vill bestämma vad andra får skämta om.


Kristina Wicksell skrev en sådan debattartikel på SVT Debatt och anser att det aldrig kan vara ok med sådana "sexistiska" skämt. Frida Boisen ser också rött och kräks i Expressen. Kristina och Frida får givetvis tycka vad de vill, men deras önskan om normprövning (vems normer?) innan programmet andas väktarråd.
Kära Kristina och Frida. man kan helt enkelt låta bli att skratta åt skämtet och tillåta andra att skratta åt detta. Det vore mer tillåtande anser jag. Flytta gärna till annat valfritt land, Nordkorea har ju lika rigida normer.


Det kan visst vara humor att ta någon på brösten. Det kan även vara humor att ta någon på kuken, fittan, röven, eller slå någon på käften, slänga en tårta i ansiktet på folk, skjuta någon i benet, hugga någon med en kniv, skämta om någons ursprung / dialekt / brytning / sexualitet / hudfärg / kroppsform / hårfärg / politiska åsikt / sjukdom / missbruk / handikapp etc etc. Man kan till och med skämta om hemska saker som mord, självmord, rasism och sexuella trakasserier. Vissa skämt kanske tar vissa illa vid sig av (även jag vid enstaka tillfällen), men vad fan, lite luft, takhöjd och självdistans måste vi ha. Ibland händer det att folk går lite för långt, men jag ser mycket hellre att det trampas på mina eller andras tår än att folk hela tiden skall vara så jävla ängsliga över att vad de skall säga kan kränka någon. Tro det eller ej, men jag som vit man och HBTQ-person 30-årsåldern kan faktiskt också bli sårad, men shit happens. Jag kan leva med det.
Antingen är allt ok eller så är inget det. Men vad som inte är ok är att omyndigförklara människor och förvänta sig att de inte kan skilja på verkligheten och dikten.

Kristina Wicksells debattartikel befäster en osund kvinnonorm. Med vilken rätt gör t ex Kristina Gina Dirawi till ett offer och fabulerar över vad hon egentligen känner och tänker (den "stackars lilla flickan till offer" tog inte illa upp förra året så då känns det ännu mer banalt att någon fortfarande ett år senare vill utmåla henne som ett värnlöst offer). Vem gjorde Kristina till Gina och Nours förmyndare, är de två totalt oförmögna att ta ansvar för sitt liv och sina behov med tanke på att Kristina verkar vilja omyndigförklara dem?
Jag tror att det som egentligen stör Kristina Wicksell är sex och sexualitet. Hon påstår sig vara feminist men verker mest vilja begränsa kvinnans sexualitet. Att hon sedan sitter och "upplyser" om att en tryckare är sexuella trakasserier bidrar ju bara till den uppfattningen.
Nour (kvinna) ville att detta skulle ske och Björn (man) gick motvilligt med på detta. Kristina Wicksell anser tydligen att detta är manlig makt; att kvinnor bestämmer vad som ska göras och män motvilligt går med på detta. Hur i hela världen kom hon fram till det undrar jag.

Kristina Wicksell utgår i sin debattartikel från en överraskande och oförutsedd tafsaktivitet verkställd utan förgående varning vilket nu inte var fallet, men hon påpekar att det inte har någon betydelse vad "tafsmottagaren" (i detta fall Nour) själv tycker trots att Nour vid detta fall till och med varit initivativtagaren. Den typ av översittarresonemang som Kristina Wicksell visar har setts förr . Nour El-Refai behöver inga personer med patriarkatfixering och maktnormsfobi, det kan hon sköta själv.
Sexistiskt är att använda könsspecifik terminologi, samt att - till Nour El Refai och Gina Dirawis försvar, som kvinnor snarare än individer - behandla de som eviga barn

Om Nour hade tagit Björn på röven istället så hade det antagligen hyllats och setts som progressivt. Ingen hade då upprörts eller skrikit om sexism utan det hade bara ansetts roligt, kallats "rumpkupp" och alla hade fnissat i kör. Kommer ihåg i Let´s Dance när den kvinnliga programledaren slet upp en manlig tävlandes skjorta och smekte hans mage och vilket liv det då blev.... ....eller nä just det, det blev det ju inte. Lika när Sanne Salomonsen grabbade tag om Schyfferts nakna skinkor i melodiskiten för X antal år sedan (samma sak angående Sean Banans skinkor).

Med det säger jag inte att skämtet på melodifestivalen förra veckan var kul i sig, jag tittar nämligen inte på melodifestivalen, men det är dock helt irrelevant.


Over and out!

1 kommentar:

  1. En svensk feminist målar fittor på väggarna medan Femen aktivister blottar brösten för kamerorna samtidigt som Pussy Riot knullar offentligt i Moskva. Är inte detta en översexualiserad feminism, så säg? Jag tror visst att Kristina Wicksell och Frida Boisen sållar mygg men sväljer kameler den här gången.

    SvaraRadera