lördag 24 maj 2014

Inga nazister i svenska skolor!


"Om skolan väljer att bjuda in en viss grupp politiska partier, till exempel riksdagspartierna, så kan man inte säga nej till andra politiska partier som senare vill komma till skolan."
Skolverket verkar tycka att det är helt ok att skolor bjuder nazistiska Svenskarnas Parti (gamla Nationalsocialistisk Front). Jag undrar verkligen hur man hittade en anledning till att tillåta nazister i skolorna.
Moderater, sossar, centerpartister, kristdemokrater, vänsterpartister, folkpartister, socialister och liberaler är inte samma sak som nazister. Klart att skolan skall vara en del av samhället genom att bjuda in och åka på studiebesök. Men att tvingas ta in nazister för att engagerade lärare bjuder in demokratiska partier, det är en helt annan femma.

Skolan ska vara en plats där alla ska kunna känna sig trygga. Jag jobbar själv på en grundskola. På denna skola finns det flera barn som kommer ifrån flera olika nationaliteter (bland annat några som har flytt hit från kriget i Syrien), där finns även barn som kommer från samkönade familjer, är muslimer eller har föräldrar med invandrarbakgrund,
Jag och mina kollegor försöker varje dag lära och uppmana våra elever att vara toleranta och att alla människor är lika mycket värda oavsett nationalitet, etnisk bakgrund, hudfärg, sexuell läggning, är ateist eller religiös. Alla barn är lika mycket värda! Skolan ska nämligen förmedla både kunskaper om alla människors lika värde och de demokratiska grundläggande värdena till eleverna. Det går inte direkt bra ihop med nazism, rasism, främlingsfientlighet, islamfobi, kvinnohat, homofobi och den helt genomvidriga människosyn som Svenskarnas Parti står för.

Mina elever ska aldrig behöva stå ut med främlingsfientlighet i sin egen skola eller behöva få besök av hatiska dårpippis till politiker som hävdar att några av dem är mindre värda, att en del av dem borde skickas ut ur Sverige eller att deras föräldrar är rasförrädare.

Sedan gäller inte heller yttrandefriheten och tryckfriheten om man missbrukar den för t ex hets mot folkgrupp, Man är fri att ha vilka åsikter man vill, men yttrandefriheten är och bör vara begränsad i det offentliga rummet. Man är t ex fullt fri att sitta hemma och ruva på åsikten att vissa människor (t ex baserat på hudfärg, etnicitet, nationalitet eller sexuell läggning) automatiskt är sämre än andra och borde straffas för det. Man får även sitta och prata om det med sina vänner och bekanta.
MEN!.... ....man FÅR INTE arrangera publika möten och basunera ut den åsikten - i steget ut i det offentliga övergår detta från sitt utövande av åsiktsfrihet till sitt missbruk av yttrandefriheten.

1 kommentar:

  1. Mycket bra skrivet !!!! Får jag kopiera det och lägga upp det här på fb ?

    SvaraRadera