onsdag 29 juli 2015

Sexuella trakasserier är aldrig ok


Jag läste för några veckor sedan denna artikel i aftonblaskan. Tittade sedan runt bland kommentarer på olika sidor och märker att många, både män och kvinnor, tycker att den är jätterolig. Hur det nu kan vara roligt att människor får utstå sextrakasserier på sin arbetsplats.

Själv så finner jag det mest äckligt att många män och kvinnor verkar finna det roligt när en människa blir utsatt för sexuella trakasserier enbart på grund av dennes kön. Gör det händelsen ok, bara för att män drabbas? Ska vi görs våldtäkt och sexuella övergrepp mot kvinnor acceptabelt och lika roligt, med motivationen att "ni njuter av det innerst inne"? Självklart inte!
Händelsen är helt oacceptabel och riktigt kränkande mot de som blir utsatta oavsett kön. Ingen ska behöva bli utsatt för något sådant här. Jag har svårt att se att de flesta av de som fnissar åt detta skulle göra detsamma om det var kvinnor istället för män som utsattes för samma sak. Detta är precis lika illa som om en gubbe skulle krypa upp under kjolen på någon bartendertös. Men när det handlar om en kille är det bara en komisk fars.

När män exponerar att de upplever förtryck och blir sexuellt trakasserade så skrattar många åt det, försöker förminska problemet genom att häva ur sig att kvinnor har det värre och om hur patetiskt det är med "kränkta män". Visst är det märkligt hur dubbelmoralen bubblar upp lite här och var. Det är ingen skillnad på män eller kvinnor som går över gränsen. Om det är så viktigt att det ska vara jämlikt i alla andra avseenden, så varför inte här också? Gör ni skillnad på människor och deras värde, ja då är ni inget mer än simpla hycklare.

Samma sorts mentalitet som det är i hela samhället. De flesta anser att t ex äldre män som tafsar på yngre tjejer på krogen är svin samtidigt som de tycker att när äldre kvinnor gör samma sak på yngre killar så "tar de för sig" och visar "girlpower".
När jag var yngre (mellan 18-23 år) blev jag vid många tillfällen utsatt för antastande kvinnor på  t ex krogar (men även i andra miljöer). När jag sade till eller protesterade mot tafsandet fick jag oftast bara fått höra saker som
"Äh, kom igen du vet att du gillar det! Vaddå är du bög eller?"
Jag vet flera kvinnor som när de fått lite för mycket att dricka mer än gärna tafsar på killar, men skulle de själva bli utsatta för detsamma skulle de direkt utdela en örfil, knä i skrevet eller beklaga sig om hur hemskt det är att bli sedda som sexobjekt. Dubbelmoral och hyckleri! 

Det är som när t ex Anton Hysén var med i programmet Let´s Dance. Tony Irving fick kåtslag och utbrast att han "osar sex", reducerade unge herr Hysén till en extraordinär rumpa och fick medhåll på bloggar och twitter från en massa medelålders kändiskvinnor som var sugna på lammkött. En ung kvinna hade aldrig kommenterats på samma sätt för då hade det ansetts vara sexistiskt och kvinnoförnedrande, men Anton är pojke och därför ansågs det  bara "skoj", "fnissigt" och "fräckt". Lika när den kvinnliga programledaren slet upp en manlig tävlandes skjorta och smekte hans mage Det ansågs bara smålustigtDet finns fortfarande en norm i samhället där kvinnor är offer och inte har någon egentlig sexualitet och där män enbart tänker på sex. Alla är inte medvetna om dessa normer, men den finns likförbannat och de flesta har den även undermedvetet djupt präntad inne i skallen. Det är därför folk ofta tycker att om en man vaknar upp utan minne efter en krogfylla i säng med en främmande kvinna så ska han bara vara tacksam för att ha fått ett skjut. Men samtidigt så tycker samma personer att om en kvinna vaknar upp utan minne efter en krogfylla i säng med en främmande karl så är det istället synd om henne och hon har förmodligen också blivit sexuellt utnyttjad då det är uteslutet att hon ska kunna njuta av sex med främlingar (lite samma sorts logik som ser kvinnor som knullar runt som "horor" då en kvinna enligt dessa inte kan vara normal och samtidigt djurisk kåt)
Därför ses ofta kvinnor som tafsar och går över gränsen som mer harmlösa än vad manliga diton gör. Då män bara tänker på sex och alltid är kåta så ska de bara vara glada över att få ett skjut och när det kommer till skamliga förslag/tafsande/sexuella trakasserier bara vara tacksamma över "uppskattningen".

Det är också därför folk tycker "det är så roligt" när t ex Tony Irving blir eld och lågor över manliga dansare i deras program, då han är man och dessutom bög så ser folk det som självklart att han nästan bara tänker på sex som självklart så de tänker lite "Nämen vilken rolig bög" samtidigt som de hade tyckt det var hemskt om den andra heterosexualla manliga jurymedlemmen hade hävt ur sig samma sak till en ung kvinnlig danstävlande.
Det är också på grund av detta som manliga homosexuella blir utsatta för mer våld och hatbrott än kvinnliga homosexuella. De manliga ses som "sexdårar utan självkontroll" medan de kvinnliga ses som mer harmlösa då kvinnor inte kan vara "sexmonster". Det är även också därför samkönade par har svårare att få hjälp när det kommer till våld i relationer (män är "sexuella och våldsamma" och därför är båda männen förrövare, medan kvinnor är "icke sexuella och icke våldsamma" och därför är båda istället offer).

Ingen ska behöva bli utsatt för sexuella trackasserier oavsett kön, men folk är rent allmänt (både män och kvinnor) mer benägna att försvara en kvinna som blir utsatt för sådant än en man. Folk kan förneka det hur mycket det vill, men så är det och den som inte insett det har antingen ingen verklighetsuppfattning eller ljuger

Man kan vara fullt påklädd och ändå bli sexuellt trakaserad som bartender, kypare, servitör/servitris etc. Kille eller tjej spelar ingen roll, man får stå ut med väldigt mycket när man jobbar inom denna bransch. Jag tycker att alla som går på krogen ska fundera lite på hur de beter sig, bara för att man har druckit innebär det inte att man har lov att göra eller säga vad som helst.
Jämställdhet menas att män och kvinnor behandlas lika. Man ska inte slå (om det inte är självförsvar) och man ska inte tafsa (utan tillåtelse).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar