lördag 11 juni 2016

En del lever inte som de lär

Jag var med om en liten konstig grej igår.


En tjejkompis på Facebook skrev i ett inlägg att hon inte har sett ett enda avsnitt av tv-serien "Game Of Thrones" men att hon övervägde efter att ha sett ett kort klipp med Jason Momoa som "Khal Drogo" då hon tyckte att han var så snygg.

Några personer började direkt klaga på tv-serien och försökte övertala henne att inte titta på den för att de ansåg den vara rasistisk, sexistisk och att det var så mycket våldtäkt.
Jag skrev en kommentar om att jag tycker "GOT" är den bästa tv-serien efter "Sopranos". För det fick jag ilskna kommentarer från en kvinna, bl a att hon var "starkt jävla misstänktsam mot snubbar som njuter av att titta på våldtäkter". Jag svarade henne att jag själv istället var "starkt jävla misstänksam mot torrbollar oavsett kön som blir upprörda över att fiktiva rollkaraktärer är dumma i en fiktiv tv-serie".
När samma kvinna fortsatte med personangrepp fick en annan tjej (kompis till trådskaparen) som jag inte känner nog och påpekade det olämpliga i hennes påhopp och att hon ansåg det väldigt fördomsfullt att anklaga någon för att njuta av våldtäkter enbart för att denne sagt att en tv-serie var bra. Hon påpekade även att kvinnan inte alls hade skrivit eller kommenterat till någon av de tjejer som skrivit att de gillade den tv-serien i samma kommentarsfält utan enbart till mig för att hon antagit att jag var en "vit heterosexuell man" och att hon faktiskt inte visste någonting om vilket könsidentitet eller sexualitet jag hade eller hur jag var som person.

Jag skrev till kvinnan och undrade om hon var lika konsekvent när gällde alla filmer och tv-program där det fanns rollkaraktärer som inte var genomsnälla och att om hon inte var det kunde hon vara så vänlig att hålla käften då hon i så fall inte levde som hon lärde.
Trådskaparen blev då arg och krävde att jag och tjejen som tagit mig i försvar skulle hålla god ton, lägga ner och inte inte komma med personangrepp på den andra kvinnan, detta till trots att ingen av oss hade gjort det. Jag svarade henne att om en person anklagar mig för att njuta av våldtäkter så ansåg jag att det var min fulla rätt att be den personen hålla käft.
En liten stund senare fick jag ett mail ifrån trådskaparen där hon bad mig om ursäkt, att hon ansåg att jag inte hade gjort eller skrivit något fel (plus att den andra kvinnan hade gjort klumpiga och olämpliga personangrepp och påhopp) men att hon "inte gillade andra tjejers tendenser att mobbas andra tjejer och ta parti".
Jag frågade henne på vilket sätt tjejen som tagit mig i försvar hade mobbat kvinnan (som hade skrivit grova personangrepp) i någon av de kommentarer hon hade skrivit och att jag inte visste att det var att mobbas om man som kvinna tar någon i försvar och säger ifrån om man tycker att någon beter sig på ett dåligt sätt. Fick dock inget riktigt svar på det utan hon påstod sig då prata om rent allmänt.

Bisarrt att folk blir så upprörda över en fiktiv tv-serie att de känner att de måste anklaga folk de inte ens känner för att njuta av våldtäkter. Undrar om de är lika konsekventa när det kommer till all annan form av film, tv teater, musik etcetera. Jag har väldigt svårt att tro att de enbart ser på filmer och tv-program där alla enbart är genomsnälla mot varandra och aldrig säger ett ont ord. Låter enligt mig som en ganska tråkig film om det inte ens får finnas en konflikt..


Att så många däremot har så mycket emot GOT förstår jag inte alls. En av få actionserier idag med välskrivna starka kvinnoroller. Min stora favoritroll i serien är Meera Reed (tycker Ellie Kendrick är en väldigt begåvad skådis, har bl a spelat titelrollen i en miniserie om Anne Frank), hoppas lite på fanteorin om att hon och Jon Snow är tvillingar så att hon får en större roll i serien.
Jag tycker det doch är roligt på ett ironsikt sätt att många anklagar GOT för att vara sexistiskt (trots starka kvinnoroller) på grund av nakenhet medan de själva tittar för att dreggla över hunkar i serien som Kit Harington, Jason Momoa etcetera. De lever inte som de lär.

1 kommentar:

  1. När kvinnokampen väl har segrat över manssamhället, de patrialkala strukturerna, arbetsmarknadsdiskriminering och löneskillnader återstår den verkliga kampen...... ......Den kvinnliga självuppfattningen.

    SvaraRadera