fredag 18 oktober 2013

Våld föder våldLäste för några dagar sedan en konstig artikel på SVT Debatts hemsida.
De båda artikelförförfattarna Rebecka Bohlin och Sara Berg säger sig vara  instruktörer i feministiskt självförsvar och har även skrivit (vilket de påpekar rejält i artikeln) boken "Bit inte ihop!". 

Jag har lite funderingar angående denna debattartikel:
1. Är debattartikeln enbart reklam för deras egen bok?
2. Att misshandla någon (även en angripare) mer än för att freda sig vid själva angreppet kan vara övervåld (T ex  att slå på någon efter att man fredat sig).
3. Bara för att tjejer slåss och är starka på film så betyder det inte att verkligheten ser ut så.  Det kan ju skilja ca 30% i underkropp och ca 60% i överkropp i styrkeförhållanden mellan kvinnor och män. Visst kan självförsvar vara bra, men en övertro på sin förmåga kan riskera att slå tillbaka på ett väldigt tragiskt sätt. g. När man läser artikeln så får man lätt intrycket att det är lätt att oskadliggöra en annan människa och att det räcker med några  rörelser och något slag så är detta gjort. I verkligheten så är det otroligt mycket svårare.
5. Våld föder våld. Vore väl lämpligare att försöka komma undan istället för att slå tillbaka.

"Om du ska använda våld, satsa då på att det första slaget, det när han förhoppningsvis inte är beredd, är så hårt som möjligt men framför allt att det är riktat mot någon av hans svaga punkter. Var beredd att direkt följa upp med fler slag."
Är det så man bör bemöta ovälkomna kommentarer i fikarummet eller vid kopieringsmaskinen på jobbet?


Om man vill lära sig självförsvar bör man inte gå feministiskt självförsvar, det är nämligen inget annat än ett jävla skämt. Jag har vänner och bekanta som har gått feministiskt självförsvar och sedan har velat visa mig grepp/kast som de lärt sig. När de då bett mig "agera förövare" och ta tag i dem har de sedan klagat för att jag har tagit tag i dem "på fel sätt" och att de då inte kan visa greppen.
Jag är en stor kille, 115-120 kg fördelat på 187 cm, och med det inte någon som man rubbar allt för lätt. (jag är visserligen rund om magen numera men ändå starkare än de flesta).
Det känns jävligt skrattretande när folk hävdar att de inte får omkull en med ett kast/grepp för att motståndaren gör fel. Jo tjena, de kan lycka till och säga det om de möter en verklig förövare någon gång.Här är förresten den ena debattförfattaren, Rebecca BohlinAv videon att döma så har hon aldrig varit i en situation där riktigt våld har utövats. Nåja, skönt för henne i så fall.

Vill folk lära sig riktigt självförsvar kan de börja träna judo eller kung fu eller kanske kickboxning.
Vill de lära sig strategier för att komma undan så är ju ett bättre tips att skaffa sig fotriktiga skor som de kan springa i. Om jag skulle vilja komma undan en starkare förrövare skulle jag hellre springa än slåss, hellre fly än illa fäkta.
Självklart ska alla människor, både kvinnor och män, kunna få försvara sig fysiskt när man blir attackerad. Men tyvärr är det så att gärningsmännen ofta attackerar i grupp och inte ensamma och då blir det svårt att försvara sig oavsett förberedelser. D

Det ironiska är dock att det kön som är mest utsatta för våld i samhället är män. Tänk om en debattartikel skrivits om att män måste vara beredda på att försvara sig med våld, tänk vilken cirkus det hade blivit i media då.

2 kommentarer:

  1. Låter ju inget vidare att "du tar i dem på fel sätt" så att de inte kan använda greppen som de lärt sig ;)

    I vissa fall kan man fundera hur personen hamnat i den miljö hen har. I bland är det som att en djurgårdare ställt sig i AIK klacken, en aikare i Bajenklacken, eller en bajrare i Djurgårdsklacken och vice versa!

    SvaraRadera
  2. Hej! Du har många kloka synpunkter. Vi håller med om att det är större chans att klara sig från en förövare genom att ta sig från platsen - om det är möjligt - än att försöka slå sig fri. Det är inte lätt. Det vi förmedla i debattexten är att det inte är omöjligt för en fysiskt svagare att slå ut en fysiskt starkare. Jag har tränat både karate, kickboxning och feministiskt självförsvar och landat i att när det gäller förberedelse för att avvärja sexuella övergrepp är det sistnämnda överlägset - eftersom det betonar den mentala biten. Att använda våld mot en sexistisk kommentar på fikarasten har vi aldrig rekommenderat! Är du intresserad av våra resonemang runt verbalt försvar på jobbet, så läs boken – vi har ett helt kapitel om detta.

    SvaraRadera