fredag 13 mars 2015

Igår hade alla som heter Victoria namnsdag

Igår hade kronprinsessan Victoria namnsdag. Den kursiva fetstilta texten har inte jag skrivit, utan en kompis skrev den igår på facebook till bilden nedanför.

"Den här bilden representerar en stor del som är fel i världen idag.
Jag understryker först att Estelle inte gjort något ont, och att hon själv inte valt detta, så ingen skugga ska falla på ett litet barn. Detta kommer att handla om ett systemfel.
 
Här ser vi vuxna och små barn som samlats för att titta på en annan vuxen och ett barn, inte för att de gjort någon bedrift, utan för att den äldre har namnsdag.
Det barnen som ser på får lära sig är att Estelle är lite speciell, lite mer värd än andra barn, då de får vallfärda för att se på henne och hennes mor på moderns namnsdag.
Estelle får också lära sig att det är något speciellt med henne, att alla dessa kommit för att se henne och hennes mor?
  Varför? För att de har fötts speciella i ett system där det spelar stor roll vem dina föräldrar är.
Kommer Victoria och Estelle att besöka alla dessa barn på deras namnsdagar? Givetvis inte. För det är skillnad på folk och folk. Och det är inte prestation, idéer, eller dåd som skiljer oss. Det är vilka som är våran föräldrar.
Detta låtsas Sverige är ok, de lär barnen som ser på att det är ok. "Titta på prinsessorna. Det kommer du aldrig bli. Så beundra dem."
Vi låtsas att det är ok att Estelle får höra: "Du är lite mer värd än de där barnen"."

Många ser kungahuset som kändisar och då de själva är så förtjusta i kändisskap så diggar de även kungahuset. Om jag personligen ska gilla en kändis ska de ha gjort något för att förtjäna min beundran, t ex genom politiskt arbete eller skicklighet inom estetiska ämnen (som t ex musik, teater eller film) och det kan man inte säga om de i familjen Bernadotte idag. Det räcker inte bara med att vara född med arvsprivilegier.Av samma anledning har jag inte ett skit övers för "kändisar" med efternamn som t ex Kardashian eller Hilton.


Det enda kungahus har symboliserat genom tiderna är förtryck, orättvisa och klassamhälle. "Magin", tradititionen och historien består av översitteri och appellerar endast till bakåsträvande sagoboksfetischister. Traditioner med självändamål har inget existensberättigande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar