lördag 23 april 2016

DJs är inga riktiga musiker ändå :P

Först och främst undrar jag vad det är för sorts skräpjournalistik som Metro sysslar med? Men sedan kommer jag på att det är ju Metros grej (lite som med Nyheter24) att publicera vilken skit som helst oavsett om det har något som helst nyhetsvärde eller inte, Ibland undrar man om de publicerar sådana här artiklar enbart för att locka fram nättrollen ur sina gryt.

Alltså! Jag läste för en liten stund sedan en tidningsartikel i Metro om en DJ som tar sig själv på för stort allvar.  Denna DJ är arg för att det händer att män kommer fram och undrar om låtar och ifrågasätter låtarna hon har valt att spela upp. Hon försöker även få det att verka som att hon enbart får sådana kommentarer på grund av att hon är kvinna. Snacka om skitsnack!
Alla som har spelat skivor på något uteställe har varit med om detta från både tjejer och killar.

 - "Spela Laleh!" - "Spela Håkan Hellström!" - "Spela "Rosa Helikopter"! "Spela det! Spela Det"


Jag frågade några bekanta som arbetat som DJ och enligt dessa är det tydligen mest kvinnor som kommit fram och önskat låtar. De jag har frågat har dock varit av manligt kön så det kanske betyder att de borde känna sig jättekränkta för att en kvinna "försökt sätta sig över dem och deras musiksmak", eller de kanske bara inser att den fulla besökaren bara vill önska en låt.  Man ser lite det man vill se.
Om publiken klagar på musiken en DJ lirar så kanske det beror på att DJ:n lirar musik som upplevs som skit av de som betalat inträde (och med det Dj:ns lön). Som en DJ underhåller man publiken. En av de som jag frågade svarade att om han hade haft en sådan där pissig inställning och attityd under hans 15 år som DJ så hade karriären inte ens varat i ett halvår.

Om den så kallade DJ:n som skrev artikeln dessutom är en erfaren DJ är det ännu konstigare att hon reagerar som hon gör då hon i så fall av erfarenhet borde veta att folk som är fulla kan vara överdrivet trevliga eller överdrivet odrägliga. Om man inte kan ta att folk är fulla och korkade  på klubbar där det serveras alkohol, så kanske man ska spela musik nån annanstans. Det har inte med kön att göra, då detta drabbar både manliga som kvinnliga dj:s.

Om man jobbar med att spela upp andra artisters redan förinspelade musik via spotify och blir sur när någon frågar efter en låt så tar man sig som DJ på alldelse för stort allvar som DJ.
Med tanke på att att denna DJ pela andra artisters redan förinspelade låtar så är det inte konstigare att få en förfråga än att coverband får detsamma på krogen. Ska dansband och coverband också bli sura och kränkta när de får förfrågningar av berusade krogbesökare?
De flesta DJ:s tar det dock med sunt förnuft. Det är en självklarhet att en DJ ska lyssna på andras synpunkter och låtval. Hon får betalt för att underhålla publiken. Hon ska göra sitt jobb och inget annat. Ska hon störa sig på folks synpunkter så har hon valt fel yrke.


Jag säger som The Smiths: "Hang the dj, hang dj, hang the dj......."

2 kommentarer:

  1. Finns enormt många kvinnor som ger sig in i "mansyrken" för att försöka bevisa något och sedan inte levererar. Sålänge du vet vad du gör kommer ingen man komma fram och tillrättavisa dig. Att anspela på något sorts patriarkalt förtryck gör bara diskussionen löjlig. Det finns gott om förebilder på alla sidor. Däremot hörs aldrig någon klagan från dem ang ifrågasättandet av sin kompetens ironiskt nog

    SvaraRadera