söndag 22 december 2013

Historierevisionism på bästa sändningstid


Snart är det julafton igen. Då kommer många bänka sig framför teven klockan 15 för att se på Kalle Anka. Sedan förra året har Disney klippt bort några dockor i "Jultomtens verkstad", bl a en skäggig docka som tydligen var en jude, den svart dockan som ropar "mommy" (den har ett så kallat "blackface") samt en docka som tomten instruerar att säga "mama". Den sistnämnda ska tydligen vara kränkande mot blondiner.
Detta är bara hyckleri från Disneys sida.

Det jag tycker är larvigast är att de tog bort den lilla dockan som säger "mamma" för att den är kränkande mot blondinger, så jävla larvigt. ska de hårdra det så pass får de fan vara mer konsekventa.
Jag stör mig på att tomten har en röd näsa, en skymf mot alla fyllgubbar. Bort med alla scener tomten syns i. Baloo försöker lära Mowgli att slåss så det ska också bort då man inte ska lära barn att slåss. Robid Hood är kommunistpropaganda så det ryker också! Piff och Puff sysslar med vandalisering, sådant kan vi inte lära barnen så bort med det. Tjuren Ferdinand glorifierar djurplågeri i hur de visar tjurfäktning, bort bort bort. Snövit ryker för det ger en skev bild av människor med dvärgväxt. Kalle Anka går med stjärten bar vilket är kränkande mot oss HBTQ-personer som någon gång har blivit kallade för "stjärtgossar" (fråga mig inte hur, men det är det på något sätt).
Bara för Disney att även ta bort allt detta, för jag är jättekränkt. Det är inne att vara kränkt numera.

Det roligaste och dummaste med Disney kl 15 i SVT är att det finns flera liknande klipp på så kallade nidbilder/stereotyper på folkslag kvar, t ex de svarta dockorna som spelar tomtens vaktparad (en hel armé av så kallade blackfaces), kinesdockor etc. Disney borde väl även klippa bort resten också om de ska vara konsekventa. Även hela avsnittet med tjuren Ferdinand borde i så fall klippas bort också då den är fullproppad med brunhyade stornästa spanjorer.Ska Disney vara riktig konsekventa så borde de även byta namn då Walt Disney själv var rasist, trackasserade judiska medarbetare och angav folk för att vara kommunister bara om de engagerade sig fackligt.

Det är bara löjligt att klippa om närmare 80 år gamla tecknade filmer för att någon kan ta illa upp, det är väl för fan i så fall bara att låta bli att titta på skiten. Går man en gång in å klipper å censurerar för det ena å andra så kan man ju i slutändan inte visa nånting alls. Vad Disney sysslar med är historieförfalskning.

Visst, synen på svarta var ju markant annorlunda 1935, men just av den anledningen att vi "vet bättre idag" så borde man ju veta så pass att både svarta, vita, gula, bruna, tjocka, blondiner med mera måste kunna ritas på ett tecknat vis i en tecknad film utan att folk ska bli arga och skrika om cencur. Men alla ska tydligen inte få vara med. Vi kan inte radera historien, vi kan bara lära utav den och kanske se tillbaka och skratta åt hur "knasigt" det var förr.
Vad Disney gör när de gör så här är att försöka skriva om sin egen historia.

Ska man på samma sätt klippa i t.ex. den första ljudfilmen The Jazz Singer från 1927, där huvudrollsinnehavaren Al Jolson avslutar filmen sjungandes låten ”Mammy” iförd ett så kallat "blackface”? Ska detta också suddas ut? Trots det faktum att Jolson av dåtidens svarta i USA sågs väldigt positivt i och med att han öppnade dörrar för dem att kunna komma fram som underhållare inom musik och film?
Var går gränsen mellan att ta bort rasistiska stereotyper och historierevisionism?

Det är som att skriva om döda författares böcker för att ingen ska bli kränkt över att folk förr använde sig av ord och benämningar som idag inte ses som rumsrena. Varför inte även t ex skriva om Mein Kampf (och ta bort allt idiotisk judehat i dem och påstå att Hitler i själva verket älskade alla människor oavsett etnicitet och bjöd alla på varm choklad). Det är bara idiotiskt att försöka skriva om historien.
Den dag då Shylock censueras bort från Shakespeares ”Köpmannen i Venedig” eller Fagin från Dickens ”Oliver Twist” är den dag då jag säger upp kontakten med mänskligheten.

Det bästa är att ha kvar verken och samtidigt ”utbilda” folk historiskt så att de förstår varför dessa figurer ser ut så som de ser ut. Det enda man gör med en sådan här historieförvanskning är man skapar människor som är blinda för historiska sammanhang och som tror att de äger sanningen och att gårdagens människor var rasister hela bunten.Vad ska vi ha att lära av om vår historia raderas? Nada.
Fortsätter vi i samma stil med att för säkerhets skull censurera allt och alla i alla sammanhang får vi snart ett samhälle där vi förutsätter att inga individer längre kan tänka och dra slutsatser om någonting själva. Vill vi ha ett sådant samhälle? I så fall kan vi ju införa samma politiska styre som i George Orwells roman "1984". I så fall kan allt bli så tillrättalagt att vi inte behöver vi tänka själva längre eller ta obehagliga diskussioner. Vi kan ju censurera bort hela Kalle Ankas jul så slipper vi ifrån hela diskussionen. Men då startar väl en ny diskussion om Kalle Ankas vara eller icke vara. Skulle i och för sig vara roligt att se vad som hände om man tog bort Kalle Anka på julafton, viket ramaskri det skulle bli.

Allt för mycket censur leder till en historieomskrivning. Risken med att censurera bort saker är att man tenderar att glömma bort hur samhället förr såg ut. Jag tycker inte om tanken på att vi ska revidera historien så att den passar in i nutidens samhälle. Det farliga med det är att vi riskerar att glömma bort vår historia som lett oss fram till att dagens samhälle ser ut som det gör. Jag är rädd för att det som börjar med Walt Disney kan sluta med att man försöker censurera eller frisera andra stora händelser som t ex Förintelsen. Försök till det har ju för övrigt redan gjorts.
Men sen är det ju jätteviktigt vad vi säger till barnen! Jag är vuxen och kan dra slutsatser själv men ett barn behöver ju vägledning och hjälp att förstå. Man är ju en förebild för barnen och ens värderingar "smittar" ju av sig på dem. Visst är det så, men man kan ju inte skydda dem från allt som är sjukt, felaktigt, inhumant, omänskligt och rasistiskt i vårt samhälle. Därför är det jätteviktigt att man tar diskussionen med sitt barn när den kommer. Pratar man med sina barn om människors olika syn på etnicitet, sexualitet osv. så tror jag de får en bra värdegrund, lär sig tänka kritiskt och växer upp till individer som förespråkar ett samhälle där alla människor har rätt att leva och må bra, oavsett etniska ursprung, sexuella preferenser etc.

Disney borde väl istället kunna göra nya filmer istället för att klippa om 80 år gamla filmer för att någon kan ta illa upp.
Om man ska börja cencurera för att någon kan ta illa vid sig av stereotyper kan man lika gärna sluta sända tecknade filmer överhuvudtaget.

Ibland undrar man om inte dessa idéer om att förbjuda disneyfigurer, pepparkaksgubbar, nogger etc kommer från extremhögern, det är ju dom som vinner sympatier medand invandrarna och vänstern får skulden.

3 kommentarer:

  1. Intressanta tankar. Jag håller med dig

    SvaraRadera
  2. Shylock har inte tagits bort från "Köpmannen i Venedig", så vitt jag vet. Däremot har Danmarks kungliga teater ändrat lite på slutet. Det är i alla fall vad jag hört.

    SvaraRadera