fredag 13 december 2013

Trevlig Lucia på er

Det är helt knäppt att man blir så glad och hurrar
för ett sådant här initiativ för något man tycker borde
vara självklart! Trots det så är det så vårt samhälle ser
ut idag, den som har gjort denna reklam har
tagit ett litet kliv i rätt riktning
Vid denna tid brukar det varje år snackas om detta firande av ett katolskt helgon i ett protestantiskt land. Många brukar bli sura när t ex någon kille vill vara Lucia för att de vill hålla på "traditioner" (gäller även om det är någon annan som de inte tycker passar in deras bild av en lucia, tex tjejer med kortkort hår eller som råkar ha "fel hudfärg").

Lucia - En blind brud från södra Italien, jag antar att hon inte var så blond eller gick runt med ljus på skallen med gossar iklädda dumstrut i släptåg (Hur vet man att inte Lucia egentligen var en liten, knubbig, anskrämligt ful tandlös kvinna med tåbira och dålig andedräkt?).
Det enda budskap man sänder till pojkar som inte får vara lucia för att de är killar (eller flickor som inte får vara tomte) är att det inte är tillåtet att vara annorlunda eller att experimentera med olika roller. Gäller även flickor som inte får vara Lucia på grund av att de inte är blonda och blåögda (antar att det är väldigt väldigt många genom åren).
Det är sådana sunkiga värderingar som gör att varenda leksaksbutik går i rosa på flickavdelningen (Med passiva gulligull-leksaker) och blått på pojkavdelningen (som präglas av mekanik och våldsleksaker).

Jag köper inte skitsnacket om att det är traditiion att Luciafirande måste vara på på precis ett sätt och aldrig förändras. Och om nu exempelvis ungar (eller tonåringar) på en skola vill ha en viss person som Lucia i sitt egna Luciatåg så borde det väl ändå vara upp till de själva att få bestämma.
Det är inte värre än att tjejer spelar manliga roller i skolpjäser vilket är väldigt vanligt.

Om man nu ska vara riktigt traditionella så ska i så fall inga kvinnor alls få vara med i Lussetågen då dessa i början enbart bestod av killar som sjöng i gårdarna för att samla ihop mat och brännvin. Så om man verkligen ska vara konsekventa och värna om svenska traditioner så är det väl i så fall ungdomsfylla man ska värna om och då skulle luciatågen enbart få bestå av en massa packade tonårspojkar!
Fast om man nu riktigt ska värna om våra traditioner så föreslår jag att vi gör det PÅ RIKTIGT, Lucia bör då inte bara vara kvinna utan hon ska även vara blind samt siciliansk. Med tillhörande tortyr på slutet (blir kanske inte så mysigt i lussande på dagis och förskolor, men det får de ta då det är så viktigt med att hålla på gamla traditioner).Jag minns när jag för en massa år sedan pluggade på en folkhögskola i norra Hälsingland. När det var dags för skolans årliga Luciafirande så hade ingen av tjejerna som skulle vara med i Luciatåget något större intresse direkt av att ha brinnande ljus i håret. Då kom några med förslaget att fråga den person med längst och vackrast hår om denne inte kunde tänka sig vara Lucia istället och personen med längst hår råkade vara undertecknad. Och då jag är en sådan karlakarl som är trygg i min egen sexualitet så räds jag inte lite stearinljus på skallen.
Jag var, som ni kan se på bilden, en väldigt vacker 187 cm lång Lucia. Förrutom skolans sura husmor (som i början högljutt protesterade då hon "ville ha det som det alltid hade varit") så tyckte alla andra på skolan att det var trevligt och mysigt. Det var dock mindre mysigt att kamma ut stearinet ur håret efteråt.


Trevlig lucia till er alla.
 Även en HBTQ-Lucia
lyser upp i vintermörkret.

2 kommentarer:

  1. Joel det är män som du, som vågar vara man, som e män på riktigt. Ha en fin lucia med eller utan ljus:)

    SvaraRadera